U susret Evropskoj prijestonici kulture: Objavljen snimak 1. dana Međunarodne konferencije “REposition – Level zero” sa Gilles Peterson-om i Harvinder Signh-om Aleksandra 09/08/2023

U susret Evropskoj prijestonici kulture: Objavljen snimak 1. dana Međunarodne konferencije “REposition – Level zero” sa Gilles Peterson-om i Harvinder Signh-om

U Starom gradu u Budvi 24-25.7.2023. godine održana je veoma zapažena Međunarodna konferencija “REposition – Level zero”. Programski cilj konferencije bio je doprinos nacrtu repozicije javnog muzičkog diskursa grada Budve u kontekstu njegovog identiteta. Pokretač Casper Productio aplicirao je sa ovim projektom u finalnoj fazi kandidature “Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture” definišući ga kao petogodišnji projekat koji počinje ove godine, a koji će svoju fazu izvrsnosti dostići 2028. godine.

U okviru konferencije održana su dva workshopa i dva muzička programa. 24.07.2023. godine na trgu ispred kuće Čekrdekovića održan je Workshop sa planetarno poznatim Giles Petersonom, muzičkim producentom, osnivačem mnogih label-a i festivala, autorom mnogih emisija na BBC-u, istrazivačem i kreatorom muzičke nezavisne scene Londona, ali i nezavisne globalne muzičke scene. Značaj njegovog rada, najvažniji projekti i neprocjenjiv uticaj na mijenjanje javnih muzičkih diskursa, te repozicioniranje gradskih kultunih politika bili su tema ovog workshopa. U razgovoru su učestvovali Harvinder Signh iz nezavisne producentske kuce Outernational sounds iz Londona, Dušan Kaličanin iz Internacionalne art organizacije Technokratia i Marko Pavlović, osnivač i programski urednik Caspera i suosnivač Southern Soul festivala.

Iste večeri u Casper baru u Starom gradu Gilles Peterson je imao izuzetno posećen nastup i u tročasovnom muzičkom setu podijelio sa oduševljenom publikom dio svog ogromnog opusa.

Integralni snimak workshop-a pogledajte na linku: https://youtu.be/MVcz80uc4eA