Posjeta delegacije Evropske unije Budvi – finalisti takmičenja za Evropsku prijestonicu kulture 2028. godine Aleksandra 15/09/2023

Posjeta delegacije Evropske unije Budvi – finalisti takmičenja za Evropsku prijestonicu kulture 2028. godine

Delegacija Evropske unije je juče 14.9.2023. godine posjetila Budvu u sklopu zvaničnih aktivnosti finalne faze kandidature “Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture”. Delegaciju EU je predvodio Sylvain Pasqua, vođa tima za koordinaciju Evropskih prijestonica kulture iz Generalnog Direktorata za obrazovanje, omladinu, sport i kulturu Evropske komisije, a članovi su bili Hrvoje Laurenta, član EU panela nezavisnih kulturnih eksperata, Ana Margarida Mareguisa i Theophile Turboust, predstavnici EU Delegacije u Crnoj Gori.

 

Domaćini su bili Nikola Jovanović, predsjednik Skupštine opštine Budva i Dušan Kaličanin pokretač i koordinator kandidature “Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture”. Posjeti su prisustvovali i Maša Vlaović, ministarka kulture i medija, Milena Mijović Durutović, generalna direktorica Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo, Iva Pavlović, rukovoditeljka Kancelarije za Evropske integracije i saradnju, članovi tima kandidature “Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture”, predstavnici grupe građana iz svih opština Boke koja je pokrenula i vodi kandidaturu i brojni predstavnici kulturne, umjetničke i kreativne scene Budve i Boke.

Ovom prilikom ministarka kulture i medija Maša Vlaović je kazala da je veoma zadovoljna posjetom delegacije Evropske komisije i time što je kandidatura “Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture” uspješno predala finalnu aplikaciju.

“Ministarstvo kulture i medija snažno podržava crnogorsku kandidaturu, koja predstavlja veoma važan projekat, koji značajno unapređuje međunarodnu saradnju, strateško planiranje i inovacije u kulturi. Kandidatura stavlja kulturu u centar pažnje i prepoznaje je kao jedan od najvažnijih alata za pozitivnu transformaciju društva. Vjerujemo da Crna Gora ima snage, kvaliteta i hrabrosti za pobjedu u ovom prestižnom takmičenju”, poručila je Vlaović.

 


Predsjednik Skupštine opštine Budva Nikola Jovanović je ovim povodom izjavio: “Uspješno završena poseta EU delegacije koja upravlja takmičenjem za Evropsku prijestonicu kulture je još jedan veliki korak na putu ka finalu, još jedan veliki uspjeh kulturne scene i građana Budve i Boke, još jedan pozitivan pomak u razvoju kulture i EU integracija Crne Gore. Čitava naša kandidatura i ova posjeta EU je dokaz da je kvalitetna i stabilna realizacija velikih kulturnih projekata i pomaka moguća samo kroz snažno uključivanje građana i lokalne zajednice, prepoznavanje njihovih potreba, izazova i stremljenja, a kroz otvorenu i međusobno komplementarnu saradnju institucija i vaninstitucionalne kulturne i umetničke scene koju vode i realizuju kreativni i stručni ljudi.

Zahvaljujemo se Predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću, Predsjedniku Vlade Crne Gore Dritanu Abazoviću i Ministarki kulture i medija Crne Gore Maši Vlaović, pokretaču i koordinatoru kandidatire Dušanu Kaličaninu, timu kandidature, građanskim inicijativama i građanima Budve i Boke bez čijeg snažnog uključivanja i podrške ovaj uspjeh ne bi bio izvodljiv.”

Pokretač i koordinator kandidature “Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture” Dušan Kaličanin je nakon posjete izjavio: “Veoma smo zadovoljni zvaničnom posjetom EU delegacije, ali i uključenošću i posvjećenošću naših aktera kulturne i umjetničke scene, institucija, vaninstitucionalne scene i građana. Uspjeh ove posjete daje nam novi podsticaj, dodatnu energiju i inspiraciju za poslednji korak koji treba da napravimo na našem putu ka pobjedi u takmičenju za Evropsku prijestonicu kulture. To je odbrana naše finalne aplikacije u Briselu 19.9.2023. godine.

 


U ime tima kandidature “Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture” zahvaljujem se Opštini Budva, opštinama Boke i svim pomenutim institucijama i vodećim ličnostima Crne Gore na kontinualnoj i iskrenoj podršci. Zahvalnost dugujemo i svim kulturnim i umjetničkim institucijama i vaninstitucionalnoj sceni, nevladinim organizacijama i pojedincima bez čije energije, želje, znanja i volje ova kandidatura i ulazak u finale ne bi bili mogući. Zbog te podrške, zbog probuđene energije Budve, Boke i Crne Gore vjerujemo u uspjeh i idemo na pobjedu u Briselu.”