Skoplje osvojilo titulu Evropske prijestonice kulture za 2028. godinu Aleksandra 20/09/2023

Skoplje osvojilo titulu Evropske prijestonice kulture za 2028. godinu

Danas, 20.9.2023. godine, na svečanom događaju u “Kući evropske istorije “u Briselu, javnosti je saoštena odluka Evropske Unije da Skoplju (Severna Makedonija) dodeli tutulu Evropske prijestonice kulture za 2028. godinu u kategoriji gradova iz EEA/EFTA zemalja, zemalja kandidata za EU i potencijalnih
kandidata za EU. Odluku donesenu od strane Generalnog Direktorata za obrazovanje, omladinu, sport I kulturu Evropske komisije, a na predlog EU panela nezavisnih kulturnih eksperata, saopštili su Georg Hesler, rukovodilac Sektora za kulturu, kreativnost i sport Generalnog Direktorata EU komisije i Merilin
Redan, predsednik Panela za Evropske prijestonice kulture.. Svečanom proglašenju u Briselu prisustvovali su visoki predstavnici Evropske Unije, timovi kandidature finalista Budve i Skoplja, kao i predstavnici evropskih medija.

Predsjednik Skupštine opštine Budva Nikola Jovanović je ovim povodim izjavio sledeće: “Čestitamo Skoplju i Severnoj Makedoniji na pobjedi. Zahvaljemo Evropskoj Uniji na odličnoj organizaciji ovog prestižnog takmičenja gde gradovi nisu rivali, već partneri koji jedni od drugih uče, uspostavljaju mostove saradnje i pokreću zajedničke projekte. Za Budvu, Boku i Crnu Goru je velika čast I uspjeh što smo u konkurenciji desetina zainteresovanih gradova iz Evrope uspjeli da uđemo u finale.

Proces kandidature je pokrenuo energiju i zajedništvo građana, kvalitetnu i otvorenu saradnju institucija i vaninstitucionalne scene, ozbiljne pozitivne pomake u pravcu evropskih integracija. Zato nemamo pravo da stanemo. Imamo obavezu prema građanima i kulturnoj sceni da sve izvodljive projekte iz naše kandidature “Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture” u narednom periodu I realizujemo, kako u oblasti programa, tako I u oblasti infrastrukture. Zajedničkim naporima države, opština I scene, a uz podršku naših evropskih partnera, Budva i Boka će se snažno transformisati kroz kulturu i kreativne industrije i postati veoma poželjno mesto za život.

Zahvaljujemo se na sjajnoj saradnji i snažnoj podršci Predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću, Predsjedniku Vlade Crne Gore Dritanu Abazoviću, Ministarki kulture i medija Maši Vlaović, kao i čitavoj Vladi, predsjednicima i timovima opština Herceg Novi, Tivat i Kotor, te stotinama saradnika koji su radili,
rade i radiće na ovom nacionalnom projektu.”

Dušan Kaličanin, pokretač i koordinator kandidature “Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture” je izjavio: “Čestitamo kolegama iz Skoplja. Kvalifikovanje za ovo takmičenje i ulazak u finale je veliki uspjeh za Crnu Goru. Prelomna tačka. Trenutak od kog kulturna, umjetnička i kreativna scena, institucije i vaninstitucionalni sektor, a što je najvažnije i svi građani Crne Gore, imaju dokaz i sjajan primer da je moguće u našoj zemlji pokretati i raditi velike evropske projekte, uspostaviti ozbiljnu međunarodnu saradnju, pokrenuti promenu čitavog društva na bolje.

Zahvaljemo se svim umjetnicima, kulturnim stvaraocima, institucijama, državnim i opštinskim rukovodiocima, nevladinim organizacijama, kompanijama, partnerima koji su nesebično, uporno i hrabro radili sa nama na ovom projektu. Bez Vas ovo veliko pokretanje Crne Gore ne bi bilo moguće.
Ostvarili smo istorijski pomak, ali veliki posao tek sledi. U narednim mesecima očekujemo pokretanje desetina projekata koje smo ugovorili sa brojnim evropskim partnerima, kandidatima i Evropskim prijestonicama kulture. Već smo dobili potvrde za budžete u milionima evra, a radimo na odobravanju budžeta u desetinama miliona. Radimo veoma ozbiljno na razvoju projekata, scene, podizanju kapaciteta i razvoju Budve i čitavog regiona. Ulaskom u finale postali smo deo porodice Evropskih prijestonica kulture i dobili jedinstvenu mogućnost da pristupimo i koristimo njihova iskustva, kontakte, znanja, budžete, mehanizme i postanemo partneri na brojnim evropskim projektima. To je prilika koju smo dužni da na najbolji način iskoristimo i tako podignemo nivo naše kulture, umjetnosti, nauke, obrazovanja, a kroz sve te procese, konačno podignemo kvalitet života naših građana.”

Umjetnici, kulturni stvaraoci, kreativci, organizacije, institucije, kompanije, mediji i građani Crne Gore su pozvani da putem zvaničnog web sajta www.budvaboka2028.me prate dalju realizaciju projekta, ali i da se u projekat aktivno uključe slanjem svojih projektnih ideja, predloga, kritika, prijava za partnerstvo, volontiranje ili uključivanje u tim za realizaciju projekta. Projekat je otvoren za sve kreativne, hrabre, stručne, uporne i sposobne građane Budve, Boke i Crne Gore i dobra prilika da se sve njihove sposobnosti, kreativne ideje i projekti na najbolji način realizuju i predstave Evropskoj javnosti.