Još 18 gradova iz Evrope, Amerike i Azije podržalo kandidaturu Budve Aleksandra 07/12/2022

Još 18 gradova iz Evrope, Amerike i Azije podržalo kandidaturu Budve

Još 18 gradova iz Evrope, Amerike i Azije podržalo kandidaturu Budve
Još 18 gradova iz Evrope, Amerike i Azije podržalo kandidaturu Budve
Grad Budva intenzivno radi na kandidaturi „BUDVA-BOKA 2028 Evropska prijestonica kulture“ i poslije informacije da je 16 Evropskih prijestonica kulture i kandidata podržalo kandidaturu Budve stižu nove dobre vijesti – još 18 gradova iz Evrope, Amerike i Azije je dalo podršku Budvi za ovaj veliki poduhvat – saopšteno iz kabineta predsjednika Opštine Mila Božovića

“Gradovi Vest Palm Bič (West Palm Beach) iz Sjedinjenih Američkih Država, Zigong iz Kine, Prag i Valaški Meziriči iz Češke, Rimini i Petaćiato (Petacciato) iz Italije, Jalova (Yalova) iz Turske, Banska Bistrica iz Slovačke, Makarska i Pakrac iz Hrvatske, Beograd, Velika Plana i Vrnjačka Banja iz Srbije, Celje i Kamnik iz Slovenije, Ohrid iz Severne Makedonije, Sarajevo i Laktaši iz Bosne i Hercegovine dali su javnu podršku Budvi.

Sa svih 34 gradova koji su podržali kandidaturu Budve razrađuju se konkretne oblasti i projekti saradnje u sferi kulture, umjetnosti, obrazovanja i kreativnih industrija.

Tim projekta „Budva-Boka 2028 – Evropska prijestonica kulture“ više od dvije godine aktivno radi na kandidaturi u saradnji sa brojnim domaćim i inostranim partnerima, institucijama, nevladinim, kulturno-umjetničkim organizacijama i istaknutim pojedincima.

Konkurencija za dobijanje titule za 2028. godinu je veoma jaka, jer u njoj učestvuju gradovi iz EEA/EFTA zemalja, zemalja kandidata za EU i potencijalnih kandidata za EU”, saopšteno je iz Opštine.

Očekuje se da će EU panel nezavisnih kulturnih eksperata u decembru razmatrati sve kandidature, a potom i odlučiti koji gradovi ulaze u finale takmičenja za Evropsku prijestonicu kulture.