U susret Evropskoj prijestonici kulture: U okviru projekta A Tribute to Mimo Mitrovic biće održan poseban koncert učenika ŠOMO Budva i Gradske muzike Budva. Aleksandra 19/06/2023

U susret Evropskoj prijestonici kulture: U okviru projekta A Tribute to Mimo Mitrovic biće održan poseban koncert učenika ŠOMO Budva i Gradske muzike Budva.

NVO Feral od 2016. godine organizuje džez projekat posvećen velikom budvanskom džez muzičaru Nikoli Mimu Mitroviću. Ove godine projekat je realizovan tokom maja i juna i obuhvatio je radionice o džezu koje su bile namjenjene učenicima ŠOMO Budva. Kruna ovogodišnjeg projekta biće koncert hora i solista učenika ŠOMO Budva na kom će izvesti džez kompozicije koje su prepremali na radionicama zajedno sa Gradskom muzikom Budva. Koncert će se održati u utorak, 20. juna 2023. godine sa početkom u 21 čas, na sceni izmedju crkava u budvanskom Starom gradu. Specijalne aranžmane za koncert je pripremio docent Ivan Ilić.

Škola za osnovno muzičko obrazovanje Budva i Gradska muzika Budva  su od samog početka ključni partneri projekta Tribute to Mimo. Ove godine, poseban fokus je stavljen na približavanje džez muzike učenicima i oni su na radionicama koje su trajale 6 nedelja zajedno sa profesorima radili na pripremi džez kompozicija sa kojima će se predstaviti na koncertu. Profesorice koje su pripremale hor i soliste su prof. Jelena Kaludjerović, prof. Renata Perazić, prof. Jelena Otašević, dok su trube pripremili prof. Sara Piletić i prof. Stefan Stešević. Autorka ovogodišnjeg projekta je Milica Radoman, direktorica ŠOMO Budva.
Podršku za realizaciju projekta su pružili Turistička organizacija Budve , kompanija Rokler, agencija Unibrand  i Vodovod Budva.

Cilj projekta je promocija džez muzike i edukacija mladih o džezu. Značajna komponenta u stvaralaštvu i radu Mima Mitrovića bio je njegov rad sa djecom i mladima, i stalna podrška i motivacija koju je pružao mladim džez muzičarima. Brojni danas uspješni džez muzičari kojima je Mimo pomagao i pružao podršku na početku njihovih karijera su bili su dio projekta Trubute to Mimo tokom 8 godina postojanja. Samo neki od njih su Šule Jovović, Novak Mijović, Ivan Ilić, Vlado Krnetić i drugi.

Kandidatura „BUDVA-BOKA 2028 Evropska prijestonica kulture“ prati, podržava i pokreće brojne aktere institucionalne i vaninstitucionalne scene da pripremaju, realizuju i razvijaju značajne kulturne, umetničke i društvene projekte koji imaju potencijal da kroz kulturu i kreativnost transformišu Budvu, Boku i Crnu Goru.