Delegacija kandidature „BUDVA-BOKA 2028 Evropska prijestonica kulture“ na Bijenalu arhitekture u Veneciji adminator 24/05/2023

Delegacija kandidature „BUDVA-BOKA 2028 Evropska prijestonica kulture“ na Bijenalu arhitekture u Veneciji

Bijenale arhitekture u Veneciji
Bijenale arhitekture u Veneciji

Crnogorski paviljon na XVIII Bijenalu arhitekture u Veneciji 18.5.2023. godine svečano je otvorila Ana Novaković Đurović, Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma. Uvodnu riječ imao je Vladan Stevović, glavni državni arhitekta i komesar crnogorske Postavke, dok je kustos Zoran Lazović predstavio crnogorsku postavku.

Otvaranju su prisustvovali Maša Vlaović, Ministar kulture i medija, Goran Đurovič, Ministar ekonomskog razvoja i turizma, MilenaŠofranac Ljubojević, Ambasador Crne Gore u Italiji i Dušan Kaličanin, pokretač i koordinator kandidature „BUDVA-BOKA 2028 Evropska prijestonica kulture“.Na Međunarodnoj izložbi u Veneciji, koja traje do 26. novembra, sa oko 150 radova Crnu Goru će predstavljati 52 autora iz naše zemlje i svijeta. Tema Bijenala je “Laboratorija budućnosti”, a Crna Gora će autorska rješenja predstaviti u istorijskom zdanju Palazzo Malipiero. Pojedini odabrani radovi sa izložbe put za realizaciju će tražiti kroz projekat „BUDVA-BOKA 2028 Evropska prijestonica kulture“, spajajući prirodne lepote, prostorno planiranje i arhitekturu sa kulturom i kreativnim industrijama.

 

Kolektiv.me