Sastanak tima “Budva-Boka 2028 EPK” sa slavnim francuskim arhitektom Žakom Rožerijem Aleksandra 16/06/2023

Sastanak tima “Budva-Boka 2028 EPK” sa slavnim francuskim arhitektom Žakom Rožerijem

Razvijajući projekte kulturne infrastrukture tim kandidature “Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture” predvođen koordinatorom Dušanom Kaličaninom održao je sastanak sa slavnim francuskim arhitektom i akademikom Žakom Rožerijem i njegovim timom, Glavnim državnim arhitektom Crne Gore Vladanom Stevovićem (Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma) i Darkom Kovačevićem, rukovodiocem Laboratorije za arheologiju pomorstva (Univerzitet Crne Gore, Pomorski fakultet Kotor).

Istražujući i hrabro inovirajući u arhitekturi i okeanografiji, Žak Rožeri je sa svojim studijom “Rougerie +Tangram” ( www.rougerie-tangram.com ) postao svetski lider u oblastima podvodne i svemirske arhitekture.


Na sastanku se razgovaralo o mogućim pravcima transformacije priobalne zone Budve i vizuelno-arhitektonskom konceptu naučno-kulturnog centra i imersivnog muzeja mora. Žak Rožeri je izrazio veliku zainteresovanost da on i njegov tim budu uključeni u pomenute razvojne procese u okviru projekta “Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture”. Postignut je dogovor da se pokrene saradnja u navedenim oblastima.

Arhitektonska istraživanja i kreacije Žaka Rožerija su zasnovane na biomimetici i u velikoj meri inspirisane njegovom strašću prema moru, svemiru i novim tehnologijama. Realizovao je mnoge amblematične i veoma inovativne kreacije, uključujući muzeje i kulturne centre, morske centre, aerodrome, univerzitete, itd. Njegovi najnoviji radovi obuhvataju projektovanje podvodnih staništa i laboratorija, plutajućih ili potopljenih sela/gradova i lunarne infrastrukture, kao i jedinstveni “SeaOrbiter” projekat naučnog istraživanja ( www.seaorbiter.com ).