“Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture”: Kandidatura jedinstvena Aleksandra 04/08/2023

“Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture”: Kandidatura jedinstvena

Zajedništvom do pobjede u Briselu

U Opštini Budva danas je održan sastanak Predsjednika Skupštine opštine Budva Nikole Jovanovića i pokretača i koordinatora kandidature “Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture” Dušana Kaličanina, kao članova radnog tima koji priprema kandidaturu. Sastanku su prisustvovali predstavnici grupe građana iz svih opština Boke koja je pokrenula i vodi kandidaturu, brojnih partnerskih NVO i institucija, kao i predstavnici opštine Budva.

Na sastanku je zaključeno da je jedini način da se aplikacija kvalitetno uradi i blagovremeno preda, te da se u Briselu pobjedi, da institucije i vaninstitucionalna scena pokažu zajedništvo i kvalitetno i intenzivno sarađuju, striktno u skladu sa EU propozicijama kandidature, poštujući zakon. Svi prisutni su se saglasili da je kandidatura “Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture” jedinstvena i izraženo je zadovoljstvo što su je podržale sve opštine Boke, Ministarstvo kulture i medija i Vlada Crne Gore.

Sa odobravanjem je primljena informacija da je tim kandidature nedavno uspješno predstavio kandidaturu Delegaciji Evropske Unije, Ambasadorki EU Oani-Kristini Popi i Predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću i njegovom timu. Konstatovano je da će kandidatura značajno doprinjeti razvoju međunarodnih odnosa i ugleda države u svijetu, unaprjeđenju odnosa sa Evropskom unijom, razvoju kulture, vaninstitucionalne scene, kreativnih industrija i privrede, kao i kvaliteta života građana Budve, Boke i čitave Crne Gore.

Istaknuto je da je rok za predaju finalne Aplikacije za kandidaturu 28.8.2023. godine, da se 14.9.2023. godine očekuje posjeta delegacije EU panela nezavisnih kulturnih eksperata i da se aplikacija brani u Briselu 19.9.2023. godine. Konačna odluka o nosiocu titule Evropske prijestonice kulture za 2028. godinu biće javno saopštena u Briselu 20.9.2023. godine. Javnost je pozvana da putem zvaničnog Web sajta www.budvaboka2028.me (i društvenih mreža koje su na njemu navedene) prati, uključi se i podrži crnogorsku kandidaturu, sjajan primer građanske inicijative, koja je povezujući stotine organizacija, pojedinaca i institucija iz zemlje i svijeta, ušla u finale i nalazi se na korak do pobjede za Crnu Goru.