Budva dobila podršku čak 53 grada iz Evrope, Azije i Amerike Aleksandra 12/12/2022

Budva dobila podršku čak 53 grada iz Evrope, Azije i Amerike

Budva dobila podršku čak 53 grada iz Evrope, Azije i Amerike
Budva dobila podršku čak 53 grada iz Evrope, Azije i Amerike
Bliži se trenutak kada će EU panel nezavisnih kulturnih eksperata razmatrati sve kandidature.

Čak 53 grada iz Evrope, Amerike i Azije podržala kandidaturu Budve za Evropsku prijestonicu kulture, saopšteno je iz kabineta predsjednika Opštine Budva Mila Božovića.

“Bliži se trenutak kada će EU panel nezavisnih kulturnih eksperata razmatrati sve kandidature, a potom i odlučiti koji gradovi ulaze u finale takmičenja za Evropsku prijestonicu kulture. Kandidatura podržana od Vlade i Ministarstva kulture i medija Crne Gore “Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture” privukla je veliku pažnju javnosti kako u Crnoj Gori, tako i u zemljama regiona, ali i u Evropi. Zato raduje novopristigla vijest da je, pored do sada objavljena 34 grada iz Evrope, Amerike i Azije, još 19 gradova dalo podršku Budvi za ovaj veliki poduhvat transformacije kulturne politike Budve i cijele regije Boke”, navodi se u saopštenju.

Gradovi Cirih iz Švajcarske, Linc iz Austrije, Sofija iz Bugarske, Ankona, Peskara, Vasto i Fano iz Italije, Budimpešta iz Mađarske, Temišvar iz Rumunije, Skoplje iz Sjeverne Makedonije, Dubrovnik, Zagreb, Ploče, Split i Zadar iz Hrvatske, Drač i Tirana iz Albanije, Mostar iz Bosne i Hercegovine i Igumenica iz Grčke dali su javnu podršku Budvi.

“Time je dostignut broj od 53 grada iz Evrope i svijeta koji su dali podršku Budvi, što je apsolutni rekord u takmičenju za Evropsku prijestonicu kulture u konkurenciji EEA/EFTA zemalja, zemalja kandidata za EU i potencijalnih kandidata za EU. Budva se ne zaustavlja na tome, već sa svakim od gradova koji su podržali kandidaturu Budve, razrađuje konkretne oblasti i projekte saradnje u sferi kulture, umjetnosti, obrazovanja i kreativnih industrija. Ako Budva sa Bokom uđe u finale, a zatim pobijed i postane Evropska prijestonica kulture, biće to prvi grad iz Crne Gore koji je poneo ovu laskavu titulu”, zaključuje se u saopštenju.