Budva prijavila Briselu kandidaturu za Evropsku prijestonicu kulture Aleksandra 14/10/2022

Budva prijavila Briselu kandidaturu za Evropsku prijestonicu kulture

Budva prijavila Briselu kandidaturu za Evropsku prijestonicu kulture
Budva prijavila Briselu kandidaturu za Evropsku prijestonicu kulture (Foto: budva.travel)

Predsjednik Opštine Budva Milo Božović je zvaničnim pismom Evropskoj komisiji u Briselu prijavio kandidaturu Budve za Evropsku prijestonicu kulture 2028 godine.

“Tim projekta “Budva-Boka 2028 – Evropska prijestonica kulture” više od dvije godine aktivno radi na kandidaturi u saradnji sa brojnim domaćim i inostranim partnerima, gradovima koji su već osvojili prestižnu titulu Evropske prijestonice kulture, institucijama, nevladinim, kulturnim i umjetničkim organizacijama i istaknutim pojedincima. Predsjednik Opštine Budva je u pismu naveo da je Budva sa partnerima u potpunosti spremna da se ravnopravno takmiči prema uslovima i propozicijama EAC/A01/2021 poziva Evropske Unije za gradove EEA/EFTA zemalja, zemalja kandidata za EU i potencijalnih kandidata za EU”, saopšteno je iz Službe predsjednika Opštine Budva.

Kako su kazali, svaki grad kandidat za EPK, uključuje i obližnju regiju i okolne gradove/opštine, pa je u slučaju Budve bilo najcjelishodnije da to budu opštine Boke (Herceg Novi, Kotor i Tivat), odnosno čitava oblast Boke.

“Zato je Zaključkom br. 04-2537-2 od 19.05.2021. godine Vlada Crne Gore usvojila Informaciju o projektu „Budva – Boka 2028: Evropska prijestonica kulture“, te Zaključke da Vlada Crne Gore podržava kandidaturu Opštine Budva i gradova Boke za Evropsku prijestonicu kulture, uzimajući u obzir značaj i benefite predmetnog projekta. Istim dokumentom zaduženo je Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta da pruži neophodnu pomoć Opštini Budva i partnerima u implementaciji ovog projekta”, naveli su u saopštenju.

Evropska prestonica kulture je jedan od najznačajnijih projekata Evropske unije koji postoji od 1985. godine. Do sada je 60-tak gradova nosilo tu prestižnu titulu, a od 2021. godine za tu titulu se takmiče i gradovi država koji nisu, ali žele da postanu članice EU.

Konkurencija za dobijanje titule za 2028 godinu je veoma velika, jer u njoj učestvuju gradovi iz Norveške, Švajcarske, Islanda, Lihtenštajna, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Albanije.