Budva u finalu za Evropsku prijestonicu kulture Aleksandra 20/12/2022

Budva u finalu za Evropsku prijestonicu kulture

Budva u finalu za Evropsku prijestonicu kulture
Budva u finalu za Evropsku prijestonicu kulture
Čitava crnogorska javnost željno je iščekivala odluku EU panela nezavisnih kulturnih eksperata o tome koji gradovi će ući u finale za Evropsku prijestonicu kulture, a onda je iz Brisela stigla radosna vijest.

Ovo je veliki uspjeh za čitavu kulturnu i umjetničku scenu Crne Gore, ali i za zemlju u cjelini, njen imidž i prestiž u svijetu.

Kako se navodi u Saopštenju Direktorata za obrazovanje i kulturu Evropske komisije: “Međunarodni Panel sastavljen od 10 uglednih nezavisnih kulturnih eksperata, nakon čitanja, analize i ocjenjivanja aplikacionih knjiga svih gradova kandidata, održao je selekcioni sastanak i na njemu odlučio da odabere gradove koji ulaze u finale takmičenja za Evropsku prijestonicu kulture u konkurenciji EEA/EFTA zemalja, zemalja kandidata za EU i potencijalnih kandidata za EU. To su Budva (Crna Gora) i Skoplje (Severna Makedonija).”

U tom saopštenju se ističe da biti u užem (finalnom) izboru za titulu može rezultirati značajnim kulturnim, ekonomskim i društvenim prednostima za izabrane gradove, pod uslovom da je njihov projekat dio dugoročne strategije razvoja vođene kulturom.

“Gradovi finalisti imaju rok do ljeta 2023. godine da završe svoje prijave. Komisija će se sastati u septembru 2023. kako bi donijela odluku koji od gradova finalista postaje 2028. godine treća Evropska prijestonica kulture (u konkurenciji EEA/EFTA zemalja, zemalja kandidata za EU i potencijalnih kandidata za EU) posle Novog Sada (Srbija) 2022. i Bodoa (Norveška) u 2024,” zaključuje Direktorat za kulturu Evropske komisije.

Iz kabineta predsjednika opštine Budva Mila Božovića poručuju da se radi o velikom uspjehu Budve, njenih građana, stvaralaca u kulturi, institucija i organizacija, vaninstitucionalne scene i pojedinaca koji su u saradnji sa partnerima i ekspertima iz Evrope i svijeta pokrenuli proces strateškog transformisanja grada kroz kulturu. Ovo je i veliki podsticaj da se u narednih godinu dana još više i aktivnije radi na razvoju Aplikacione knjige i programa projekta “Budva-Boka 2028 Evorpska prijestonica kulture” uz uključivanje građana i opština Boke (Tivat, Herceg Novi i Kotor), ali i čitave Crne Gore. “Uvjereni smo da ćemo zajedničkim snagama uraditi kvalitetnu Strategiju razvoja kulture i Strategiju razvoja grada i početi da radimo po ovim sistemskim dokumentima spremajući se da postanemo Evropska prijestonica kulture” navodi se u saopštenju kabineta predsjednika Opštine Budva.