Budva u mreži gradova URBACT IV Aleksandra 30/04/2023

Budva u mreži gradova URBACT IV

Budva u mreži gradova URBACT IV
Budva u mreži gradova URBACT IV

Kancelarija za evropske integracije i saradnju opštine Budva uspešno je predala aplikaciju za Mrežu gradova “Cities After Dark” u okviru poziva URBACT IV.

U procesu aplikacije uspostavljeno je snažno partnerstvo sa 9 gradova koji, pored Budve, sačinjavaju ovu mrežu. To su Braga (Portugal), Đenova (Italija), Malaga (Španija), Nikozija (Kipar), Pariz (Francuska), Pirej (Grčka), Talin (Estonija), Varna (Bugarska) i Zadar (Hrvatska).

Glavni koordinator mreže, Njunjo Đuveja, zamjenik gradonačelnika Brage, očekuje početak rada na razvoju Integrisanog akcionog plana ovog kompleksnog projekta u junu 2023. godine.

Zanimljivo je da je poziv URBACT IV po prvi put raspisan i za zemlje Zapadnog Balkana, a Budva je već ušla u dvije Mreže, što predstavlja velik uspjeh za grad, Boku i celu Crnu Goru.

Iva Pavlović iz Kancelarije za evropske integracije i saradnju opštine Budva procenjuje da će iskustvo koje će Budva steći tokom implementacije ovog projekta biti zaista neprocjenjivo i nada se da će potom biti uspješno primjenjeno kroz projekat “BUDVA-BOKA 2028 Evropska prijestonica kulture”.

https://urbact.eu/