Budva na sastanku kandidata za Evropske prijestonice kulture u Portugalu Aleksandra 02/12/2022

Budva na sastanku kandidata za Evropske prijestonice kulture u Portugalu

Budva na sastanku kandidata za Evropske prijestonice kulture u Portugalu
Budva na sastanku kandidata za Evropske prijestonice kulture u Portugalu
EU panel nezavisnih kulturnih eksperata i predstavnici 18 Evropskih prijestonica kulture i kandidata sreli se u Evori

Tim projekta „Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture“ više od dvije godine vrijedno radi na kandidaturi u saradnji sa brojnim domaćim i inostranim partnerima, institucijama, nevladinim, kulturnim i umjetničkim organizacijama i istaknutim pojedincima.

Tako je Budva uzela učešće i u nedavno održanom susretu EU panela nezavisnih kulturnih eksperata i predstavnika 18 Evropskih prijestonica kulture i kandidata. Domaćin susreta bio je portugalski grad Evora iz pokrajine Alentežo, koji je kandidat za Evropsku prijestonicu kulture 2027. godine. Povod za susret je želja EU panela nezavisnih kulturnih eksperata da se upozna sa ovim, a potom i drugim portugalskim kandidatima, kao i uvid uživo i onlajn u njihovu saradnju sa drugim Evropskim prijestonicama kulture i kandidatima.

Važan segment kandidature za Evropsku prijestonicu kulture je i međunarodna saradnja i rad na razvoju internacionalnih kulturnih i umjetničkih projekata. Zato je tim Budve aktivno učestvovao na sastancima i događajima vezanim za Evropske prijestonice kulture u Briselu (Belgija), Berlinu (Nemačka), Bastiji (Korzika, Francuska), Novom Sadu (Srbija), Temišvaru (Rumunija), Banja Luci (Republika Srpska, BIH), Materi (Bazilikata, Italija), Kaunasu (Litvanija), Košnicama (Slovačka), Londonu (Velika Britanija), Rijeci (Hrvatska), Galoveju (Irska), Lijuvardenu (Frisland, Holandija), Plovdivu (Bugarska) i mnogim drugim.