Češke Budejovice proglašene Evropskom prijestonicom kulture za 2028. godinu Aleksandra 06/07/2023

Češke Budejovice proglašene Evropskom prijestonicom kulture za 2028. godinu

Javnost Evrope je sa velikom pažnjom primila vest da su odlukom Direktorata za obrazovanje i kulturu Evropske komisije Češke Budejovice proglašene Evropskom prijestonicom kulture za 2028. godinu. Češke Budejovice su u kandidaturu uključile i region Južne Bohemije.

Prema pravilima takmičenja propisano je da se Evropska prijestonica kulture iz istočnog dela Evropske Unije za 2028. godinu bira među gradovima Češke. Kandidovali su se Broumov, Brno, Češke Budejovice i Liberec. U finale su ušli Broumov i Češke Budejovice.

Povodom pobede Čeških Budejovica Margaritis Shinas, Potpredsednik Evropske Komisije je izjavio: “Ovo je jedinstvena prilika za grad i njegov region da donesu kulturu i Evropu pravo u srce svojih zajednica. To je prilika za njihove stanovnike da otkriju bogatu kulturnu raznolikost našeg kontinenta i zajedničke elemente koje dijelimo kao Evropljani. Evropske prijestonice kulture primer su cilja EU da se stvori Unija koja okuplja ljude oko značajnih zajedničkih vrijednosti, kao što su sloboda govora, vladavina prava, demokratija i mir. Nadam se da će Češke Budejovice iskoristiti sve dugoročne kulturne, ekonomske i društvene koristi koje Evropska prijestonica kulture može doneti.”

Pokretač i koordinator kandidature “Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture” Dušan Kaličanin je istim povodom izjavio: “Čestitamo Češkim Budejovicama i regionu Južne Bohemije na pobedi! Raduje nas činjenica da smo sa njima već uspostavili saradnju i da zajednički razvijamo projekte koji povezuju umjetnost i nauku, bave se usmenom tradicijom, umetničkim rezidencijama, evropskim vrednostima, uključivanjem turista u umjetnost, projekte koji kroz kulturu razvijaju čitave regione… Kako se mi takmičimo u konkurenciji EEA/EFTA zemalja, zemalja kandidata za EU i potencijalnih kandidata za EU, a Češke Budejovice su pobedile u konkurenciji čeških predstavnika, jedni drugima ne predstavljamo konkurenciju, već potpuno prirodne i logične partnere.”

Češke Budejovice su treći grad u Češkoj nakon Praga (2000.) i Plzena (2015.) koji će nositi titulu Evropske prijestonice kulture. Odluku Evropske komisije o dodeli titule možete pročitati na linku: https://culture.ec.europa.eu/news/ceske-budejovice-to-be-the-european-capital-of-culture-2028-in-the-czech-republic

Tim kandidature „Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture“ nastavlja da intenzivno radi na finalnoj verziji Aplikacione knjige i razvija međunarodnu saradnju, obraćajuću posebnu pažnju na prošle, aktuelne i buduće Evropske prijestonice kulture i kandidate. Sve aktivnosti kandidature možete pratiti na zvaničnom Veb sajtu.