U susret Evropskoj prijestonici kulture: Međunarodna manifestacija DanMuzeja adminator 15/05/2023

U susret Evropskoj prijestonici kulture: Međunarodna manifestacija DanMuzeja

Dan Muzeja
Dan Muzeja

U susret Evropskoj prijestonici kulture: Međunarodna manifestacija DanMuzeja biće obilježena u 11 opština u Crnoj Gori 17, 18. i 19 maja.

U okviru manifestacije, publika će imati priliku da učestvuje u besplatnim programima koji se organizuju u Baru, Beranama, Bijelom Polju, Cetinju, Herceg Novom, Kotoru, Tivtu, Pljevljima, Podgorici, Petnjici i Rožajama.

Ovogodišnja tema manifestacije “Muzeji, održivost i blagostanje”, bazirana je na promovisanju muzeja kao nosilaca pozitivnih promjena, jačanju veza između muzeja i lokalne zajednice, promovisanju kulturne razmjene kao faktora pomirenja među narodima i realizacije ciljeva održivog razvoja UN.

Obilježavanje Dana muzeja 2023. godine, podržale su nacionalne i opštinske javne ustanove Narodni muzej Crne Gore, Prirodnjački muzej Crne Gore, JU Muzeji i galerije Budva, Zavičajni muzej Bar, Muzej Bijelo Polje, JU Polimski muzej, Gradski muzej “Mirko Komnenović” i galerija “J.B. Benković” Herceg Novi, JU Muzeji i galerije Podgorice, Muzeji Kotor, JU Muzeji i galerije Tivat, Centar za kulturu Petnjica, Zavičajni muzej „Ganića kula“ Rožaje i Zavičajni muzej Pljevlja
Kandidatura „BUDVA-BOKA 2028 Evropska prijestonica kulture“ prati, podržava i pokreće brojne aktere institucionalne i vaninstitucionalne scene da pripremaju, realizuju i razvijaju značajne kulturne, umetničke i društvene projekte koji imaju potencijal da kroz kulturu i kreativnost transformišu Budvu, Boku i Crnu Goru.