Delegacija Budve boravila na otvaranju Evropske prijestonice kulture Vesprem-Balaton 2023 Aleksandra 23/01/2023

Delegacija Budve boravila na otvaranju Evropske prijestonice kulture Vesprem-Balaton 2023

Otvaranju Evropske prijestonice kulture Vesprem-Balaton 2023
Otvaranju Evropske prijestonice kulture Vesprem-Balaton 2023
Na poziv mađarskog grada Vesprem, delegacija kandidature “BUDVA-BOKA 2028 Evropska prijestonica kulture” boravila je od 20. do 22. januara 2023. godine na otvaranju Evropske prijestonice kulture Vesprem-Balaton 2023. Spektakularan program na više lokacija i uz učešće stotinak domaćih i inostranih umjetnika održan je pod sloganom “Shine!” (“Sijaj!”), saopšteno je iz Službe predsjednika Opštine Budva.

Kako su naveli, na otvaranju su govorili gradonačelnik Vesprema Đula Porga, ministar za regionalni razvoj Mađarske Tibor Navračić, evropski komesar za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i sport Marija Gabrijel, predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, predsjednica Mađarske Katalin Novak i direktor projekta Vesprem-Balaton 2023 Aliz Marković.

Nagradu “Melina Merkuri” gradonačelniku Vesprema uručio je Matijas Maksi, šef delegacije Evropske komisije u Mađarskoj.

“Delegacija “BUDVA-BOKA 2028 EPK”, predvođena koordinatorom Dušanom Kaličaninom, predstavila je svoju kandidaturu i obavila razgovore sa predstavnicima Evropskih prijestonica kulture: Oulu (Norveška), Trenčin (Slovačka), Kaunas (Litvanija), Nova Gorica/Goricija (Slovenija/Italija), Pečuj (Mađarska), Vroclav (Poljska), Bad Išl-Sakzkamergut (Austrija), Novi Sad (Srbija) i Vesprem-Balaton (Mađarska), kao i rukovodiocima niza evropskih kulturnih i umjetničkih institucija, organizacija i projekata kao što su Donaufest Ulm (Nemačka), Kaunas Bijenale (Litvanija), Most Mjuzik (Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Albanija, Sjeverna Makedonija, Rumunija i Bugarska), Hengvento, Budapest Ritmo, Pont Festival, Trila festival (Mađarska) i drugi”, navode u saopštenju.

Krajem prošle godine javnost Crne Gore obradovala je vijest da je odlukom panela nezavisnih kulturnih eksperata Evropske unije, Budva sa Bokom postala finalista takmičenja za Evropsku prijestonicu kulture 2028. godine u konkurenciji EEA/EFTA zemalja, zemalja kandidata za EU i potencijalnih kandidata za EU.

“Finalna faza takmičenja za Evropsku prijestonicu kulture je još zahtjevnija od predfinalne, ali Budva je spremna da učini sve što je potrebno da u tom takmičenju i pobijedi. Kandidaturi “BUDVA-BOKA 2028 Evropska prijestonica kulture” predstoji još dosta rada, daljeg razvoja projekata i međunarodne saradnje, izgradnje partnerstava sa inostranim kulturnim organizacijama i institucijama, povezivanja sa drugim Evropskim prijestonicama kulture i kandidatima”, saopštili su iz Službe predsjednika Opštine Budva.