Stručna prezentacija dobre prakse evropskih prijestonica kulture: „TRENČIN 2026 SLOVAČKA“ I „EVORA 2027 PORTUGAL“ Aleksandra 16/12/2022

Stručna prezentacija dobre prakse evropskih prijestonica kulture: „TRENČIN 2026 SLOVAČKA“ I „EVORA 2027 PORTUGAL“

Stručna prezentacija dobre prakse evropskih prijestonica kulture: „TRENČIN 2026 SLOVAČKA“ I „EVORA 2027 PORTUGAL“
Stručna prezentacija dobre prakse evropskih prijestonica kulture: „TRENČIN 2026 SLOVAČKA“ I „EVORA 2027 PORTUGAL“
U okviru ozbiljnih i opsežnih priprema za kandidaturu, koje traju skoro tri godine, danas u 11 h u skupštinskoj sali Opštine Budva biće održan značajan međunarodni događaj koji ima za cilj razmjenu znanja i iskustava sadašnjih i budućih Evropskih prijestonica kulture, ali i podizanje nivoa i internacionalno umrežavanje lokalne kulturne i kreativne scene.
Naziv događaja je: STRUČNA PREZENTACIJA SA JAVNOM DISKUSIJOM: „DOBRE PRAKSE EVROPSKIH PRIJESTONICA KULTURE: „TRENČIN 2026 SLOVAČKA“ I „EVORA 2027 PORTUGAL“, a na njega je pozvana kompletna institucionalna i vaninstitucionalna scena Budve, kao i svi zainteresovani građani, jer su ulaz i učešće u diskusiji slobodni.

Događaj će otvoriti predsjednik Opštine Budva Milo Božović, a prisutnima će se potom obratiti sekretarka Sekretarijata za društvene djelatnosti Danijela Došljak.

Na prezentaciji će govoriti:
– dr Vuk Radulović, doktor međunarodnog prava i evropskih integracija (Humboltov Univerzitet, Berlin, Nemačka), ekspert za međunarodnu saradnju, evropsku dimenziju i razvoj programa koji je uspješno doveo do pobjede Evropske prijestonice kulture „Trenčin 2026 Slovačka“, „Evora 2027 Portugal“, Novi Sad 2022 Srbija“, kao i Evropsku prijestonicu mladih „Varaždin 2023“, a sarađivao sa desetinama drugih prijestonica.
– Dušan Kaličanin, koordinator i pokretač projekta „BUDVA-BOKA 2028 Evropska prijestonica kulture“.
– doc. dr Predrag Zenović, predsjednik Savjeta za kulturu Opštine Budva, profesor političkih nauka i ekspert za kulturne politike.

Pored navedenih tema, na događaju će biti govora i o razvoju međunarodne saradnje i evropske dimenzije projekata u kulturi, razvoju strategije kulture i akcionih planova ustanova kulture i vaninstitucionalne scene i drugim temama vezanim za projekat Evropske prijestonice kulture.

Posle stručne prezentacije biće održana javna debata, gdje će posjetioci događaja moći da postave pitanja govornicima i iznesu svoja mišljenja i prijedloge. Zato organizator događaja – Opština Budva poziva sve zainteresovane organizacije, projekte i građane da posjete događaj i aktivno se uključe.

Ovaj događaj je odlična uvertira u, nadamo se, dobre vijesti iz Brisela, jer crnogorska javnost željno iščekuje odluku EU panela nezavisnih kulturnih eksperata o tome koji gradovi su ušli u finale za Evropsku prijestonicu kulture 2028. godine. Iskreno se nadamo da će među njima biti naša Budva.