Intervju Dušana Kaličanina za Radio Budva o aktuelnostima kandidature “Budva-Boka 2028 EPK” Aleksandra 03/08/2023

Intervju Dušana Kaličanina za Radio Budva o aktuelnostima kandidature “Budva-Boka 2028 EPK”

Radio Budva

Radio Budva je uživo emitovala intervju sa Dušanom Kaličaninom, pokretačem i koordinatorom projekta od nacionalnog značaja: Kandidatura „Budva–Boka 2028 Evropska prijestonica kulture“. Jasna Bezarević, urednik emisije, razgovarala je sa gostom o sastanku tima kandidature sa Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori održanom 27.7.2023. godine u Evropskoj kući u Podgorici na kojem je Ambasadorki EU Oani-Kristini Popi detaljno predstavljena kandidatura, kao i izazovi sa kojima se susrijeće vaninstitucionalna kulturna i kreativna scena.

Kaličanin je u intervjuu preneo zaključke sa sastanka da se ova građanska inicijativa, koja u kandidaturu povezuje stotine organizacija, pojedinaca i institucija iz zemlje i svijeta, kao projekat od nacionalnog značaja, može uspješno sprovesti samo uz aktivno uključivanje vodećih državnih institucija u skladu sa propozicijama EU i svim do sada potpisanim dokumentima o saradnji Crne Gore i EU.

U intervju-u se govorilo i o sastanku tima kandidature sa Predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem u Vili Gorica 27.7.2023. godine u Podgorici.

Razgovarano je u intervju-u i o aktuelnostima i značaju kandidature, ali i o brojnim izazovima, zabrinjavajućim pretnjama i nedozvoljenim pritiscima različitih interesnih grupa koje trpi tim kandidature – grupa građana iz svih opština Boke.

Zbog svega navedenog, a posebno zbog poznate činjenice da je funkcionisanje opštine Budva značajno otežano, na kraju razgovora je zajednički apelovano da se Predsjednik Jakov Milatović, Predsjednik Vlade Dr. Dritan Abazović, Vlada i Ministarstvo kulture i medija Crne Gore aktivno uključe i pruže svu potrebnu podršku grupi građana koja je 2018. godine pokrenula i uspešno vodi kandidaturu, ušavši u finale ovog prestižnog takmičenja, da pobjedi i da Crna Gora po prvi put u istoriji dobije titulu Evropske prijestonice kulture.

Kompletan intervju poslušajte na linku:
https://youtu.be/wOCFLPBYxFM