U susret Evropskoj prijestonici kulture: Izložba „Mali format – slike, crteži, objekti – Izbor iz savremene crnogorske likovne scene” Aleksandra 23/08/2023

U susret Evropskoj prijestonici kulture: Izložba „Mali format – slike, crteži, objekti – Izbor iz savremene crnogorske likovne scene”

U organizaciji JU “Muzeji i galerije Budve” 10.8.2023. godine, u Spomen-domu „Stefan Mitrov Ljubiša” otvorena je izložba „Mali format – slike, crteži, objekti – Izbor iz savremene crnogorske likovne scene”.

Kustos izložbe Đorđije – Bato Boljević je odabrao radove sledećih umjetnika: Adin Rastoder, Bojana Popović, Dijana Lazović, Vana Prelević, Marica Kuznjecov Boljević, Vlatka Vujošević, Sandra Đurbuzović, Nada Kažić, Željko Reljić, Sreten Nikčević, Vaso Nikčević, Darko Vučković, Kristina Lazarević, Milena Vukoslavović, Sanja Raonić, Srđa Dragović, Vladana Mirković i Đorđije Bato Boljević, koji je i izabrao radove za ovu izložbu.

Izložbu je zvanično otvorio pisac Đorđe V. Gregović rekavši: „Ovogodišnja izložba kratkog formata je pred vama. Još jedna pažljiva selekcija umjetnika koji bitišu u različitim svjetovima, prema drugačijoj muzici, kroz drugačije vektore i sa raznobojnim sjajem svog osobitog DNK. Jer, zašto bi se umjetnici obraćali nama ako nemaju neku delikatnu i subverzivnu sliku svijeta koju nam žele predstaviti? Zašto bi umjetnici stvarali čuda ako u njih ne bi vjerovali?

Ja mislim da su umjetnici izabrana bića. Njima je dato da se poigravaju sa stvarnošću, da je transformišu i da je izigraju. I još da to bude lijepo za oko i božanstveno za dušu. Dakle, složićemo se da su izabrana bića u punom radnom odnosu spram Boga koji stvara kroz njihove ruke i oči. Zanimljivo je to, čudesno bogami, vrijedi jedan život jednog umjetnika. Pa ćemo mi drugi, siromašniji maštom i ljepotom, na umjetnike gledati kroz zavist ili nejasne, mutne emocije.

Ali, pošto je ovo večeras izložba koja predstavlja mali format (slika, crteža i objekata), mora se reći koliko je teško u baš taj mali format predstaviti jednu viziju, detalj ili kompoziciju. Znalci umjetnosti, a ja to nijesam, potražiće na radovima ličnu poetiku umjetnika, njegov stil i tehniku, izražajnost i igru gole egzistencije. Njegov san, možda. A sve to u jednom malenom, ograničenom kosmosu. Bez neograničene perspektive, u svedenom prostoru i vazduhu malog umjetničkog formata. Priznaćete da je to strašno i neodoljivo postići. I baš kao što su neki kratki romani među najboljim napisanim romanima na svijetu, tako se i u ovim malim djelima, iz ljubavi ponajviše, može dogoditi čitav jedan svijet. Zato pažljivo pogledajte, sve je moguće.”

Izložba je otvorena do 6.9.2023. godine.

Кandidatura „BUDVA-BOКA 2028 Evropska prijestonica kulture“ prati, podržava i pokreće brojne aktere institucionalne i vaninstitucionalne scene da pripremaju, realizuju i razvijaju značajne kulturne, umetničke i društvene projekte koji imaju potencijal da kroz kulturu i kreativnost transformišu Budvu, Boku i Crnu Goru.