U susret Evropskoj prijestonici kulture: “Jadranski festival igre” u Budvi adminator 23/05/2023

U susret Evropskoj prijestonici kulture: “Jadranski festival igre” u Budvi

Jadranski festival igre
Jadranski festival igre

Najljepši plesni pokreti i vrhunska muzika obilježiće jun u Budvi, različiti umjetnički žanrovi poput baleta, opere, koncerta, umjetničke izložbe, predstave i stručnih predavanja biće sastavni dio programa prvog “Jadranskog festivala igre”. Ovo je novi događaj u kalendaru manifestacija Budve i održaće se od 9. do 27. juna 2023. godine na sceni Između crkava unutar budvanskog Starog grada.

Pri osmišljavanju festivala vodilo se računa o realnoj potrebi produženja turističke sezone, razvijanju visokokvalitetne ponude, programa koji za cilj ima podizanje svijesti o važnosti kulture i o kulturnim potrebama kako građana Crne Gore tako i gostiju, posebno imajući u vidu kandidaturu „BUDVA-BOKA 2028 Evropska prijestonica kulture“. Tako je u saradnji sa stručnjacima iz ove
oblasti, pojedincima i institucijama, osnovan festival koji prevazilazi jezičke barijere, čiji su svi segmenti programa internacionalni i namijenjeni ljubiteljima plesa, muzike i kulture uopšte, sa svih govornih područja, svih generacija.

Festival otvara premijerno izvođenje baleta „Mediteran“ u produkciji Muzičkog centra Crne Gore, koji kombinujući muziku, plesne pokrete i vizulne umjetnosti šalje poruku mira i ljubavi. Slede koncert Jadranskog revijskog orkestra (filmska muzika), crnogorska premijerna izvođenja baleta „Sara-je-vo“ (Balkan dance project), „Plamteća voda“ (HNK Rijeka), „Perpetuum mobile“ (MN dance company Nova Gorica), „Skenderberg“ (koproducija sa Bitef dance company), opera „Maratonci trče počasni krug“ (festival „Isidora Žebeljan“)…

Kandidatura „BUDVA-BOKA 2028 Evropska prijestonica kulture“ prati, podržava i pokreće brojne aktere institucionalne i vaninstitucionalne scene da pripremaju, realizuju i razvijaju značajne kulturne, umetničke i društvene projekte koji imaju potencijal da kroz kulturu i Kreativnost transformišu Budvu, Boku i Crnu Goru.