Kandidatura “Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture” predstavljena na Sajmu turizma u Beogradu Aleksandra 25/02/2023

Kandidatura “Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture” predstavljena na Sajmu turizma u Beogradu

Kandidatura "Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture" predstavljena na Sajmu turizma u Beogradu
Kandidatura "Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture" predstavljena na Sajmu turizma u Beogradu
Budva, grad finalista prestižnog takmičenja za Evropsku prijestonicu kulture, predstavio je svoju kandidaturu “BUDVA-BOKA 2028” na 44. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu. Prezentacija je realizovana kroz brojne intervjue i izjave za medije, nastup elektro-klasičnog gudačkog kvarteta „Habanera“ i prigodan koktel za brojne zvanice iz kulturnih umetničkih i diplomatskih krugova.
“Prepoznatljivost i potencijal kulturnog razvoja Budve, a posebno mogućnost njenog unapređenja, učinili su naš grad finalistom za Evropsku prijestonicu kulture 2028. godine. Opština Budva i Boka su ovim projektom napravili istorijski iskorak, posebno uzimajući u obzir benefite koje kao grad i regija mogu imati i pozitivne efekte na njihov privredni, turistički, infrastrukturni i sveukupni društveni život.“ istakao je Milo Božović, predsjednik Opštine Budva.
Doc. dr Predrag Zenović, predsjednik Savjeta za kulturu Opštine Budva, naglasio je da je Budva na prelomnoj tački svog istorijskog i privrednog razvoja. „Budva predstavlja najstariji grad po istorijskom trajanju na Jadranu, a najmlađi po strukturi stanovništva. Budva će iskoristiti priliku da kroz ovaj dugoročni projekat razvije kapilarnu kulturnu infrastrukturu, omogući širi pristup kulturi građanima i turistima, unaprijedi imidž grada, razvije turističku privredu i ojača kulturne i kreativne industrije. Vizijom Budve kao Evropske prijestonice kulture spajamo tradiciju i budućnost, kulturu i nauku, zaleđe i obalu, ekologiju i ekonomiju, Mediteran i Evropu, ustanove i nezavisnu kulturnu scenu, transformišući svijest nas građana, ali i posjetilaca Budve o njenoj drugačijoj suštini.“ dodao je Zenović.