Kandidatura “Budva–Boka 2028 Evropska prijestonica kulture“ u emisiji “Volim ljeto” Aleksandra 08/08/2023

Kandidatura “Budva–Boka 2028 Evropska prijestonica kulture“ u emisiji “Volim ljeto”

Televizija Crne Gore je 29.7.2023. godine u emisiji “Volim ljeto” uživo emitovala duži intervju sa Dušanom Kaličaninom, pokretačem i koordinatorom projekta od nacionalnog značaja „Budva–Boka 2028 Evropska prijestonica kulture“.
Autori emisije, Bane Žugić i Dajana Golubović Pejović razgovarali su sa gostom o aktuelnostima, izazovima i značaju kandidature, ukljucivanju građana, umjetnika, kulturne i vaninstitucionalne scene, međunarodnoj saradnji, kao i narednim aktivnostima.

Govorilo se i o sastanku tima kandidature sa Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori održanom 27.7.2023. godine u Evropskoj kući u Podgorici na kojem je Ambasadorki EU Oani-Kristini Popi detaljno predstavljena kandidatura, kao i izazovi sa kojima se susrijeće vaninstitucionalna kulturna i kreativna scena.

Zaključci razgovora su da je za uspešnu realizaciju ovog važnog međunarodnog projekta neophodno da Crna Gora i njene institucije pokažu zrelost, jedinstvo, striktno poštovanje zakona i EU propozicija kandidature, ta da snažno podrže grupu građana iz svih opština Boke koja je pokrenula i uspešno vodi kandidaturu, ušavši u finale ovog prestižnog takmičenja.

Zaključak sastanka je da se ova građanska inicijativa grupe građana iz svih opština Boke, koja u kandidaturu povezuje stotine organizacija, pojedinaca i institucija iz zemlje i svijeta, kao projekat od nacionalnog značaja, može uspješno sprovesti samo uz aktivno uključivanje vodećih državnih institucija u skladu sa propozicijama EU i svim do sada potpisanim dokumentima o saradnji Crne Gore i EU.

U intervjuu se razgovaralo i o drugim kulturnim, umjetničkim i medijskim projektima koji povezuju gosta sa Budvom, Bokom, Crnom Gorom i regionom.

Na kraju intervjua je upućen poziv stvaraocima u kulturi i umjetnicima, ali i građanima svih starosnih doba i interesovanja, da se putem zvaničnog Web sajta kandidature www.budvaboka2028.me uključe u kandidaturu, pošalju i realizuju ideju, predlog, projekat, postanu saradnici, volonteri, partneri, postave pitanje, daju kritiku ili pohvalu, da predlože rešenje.

Gostovanje pogledajte na 39:45 min:
http://rtcg.me/tv/emisije/zabavni/volimljeto/452890/volim-ljeto-29072023.html