“Aktivnosti u procesu aplikacije za sticanje Evropske prijestonice kulture doprinijeće kulturnoj transformaciji Budve” Aleksandra 05/11/2022

“Aktivnosti u procesu aplikacije za sticanje Evropske prijestonice kulture doprinijeće kulturnoj transformaciji Budve”

Aktivnosti u procesu aplikacije za sticanje Evropske prijestonice kulture doprinijeće kulturnoj transformaciji Budve
Aktivnosti u procesu aplikacije za sticanje Evropske prijestonice kulture doprinijeće kulturnoj transformaciji Budve
“Ovo je izuzetno značajan projekat kako za Budvu, tako i za cijelu Crnu Goru, a Ministarstvo kulture i medija će pružiti podršku uz svim učesnicima u procesu”, navela je Vlaović.

Sve aktivnosti u procesu aplikacije za sticanje Evropske prijestonice kulture doprinijeće kulturnoj transformaciji Budve i građenju novog imidža grada sa bogatim kulturnim sadržajima, ocijenila je ministarka kulture i medija Maša Vlaović.

Iz Ministarstva kulture i medija je saopšteno da su Vlaović i generalna direktorica Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo Milena Mijović Durutović posjetile Opštinu Budva, gdje su razgovarale sa predsjednikom Milom Božovićem i njegovim saradnicima, kao i timom koji radi na projektu “Budva-Boka 2028 – Evropska prijestonica kulture”.

U saopštenju se dodaje da su glavna tema sastanka bile aktivnosti na projektu Evropske prijestonice kulture, razmatranje dosadašnjih aktivnosti i koraci koji će uslijediti u narednom periodu.

“Ovo je izuzetno značajan projekat kako za Budvu, tako i za cijelu Crnu Goru, a Ministarstvo kulture i medija će pružiti podršku uz svim učesnicima u procesu”, navela je Vlaović.

Božović je naveo da se Budva odlučila na ovaj korak upravo zbog činjenice da titulu Evropska prijestonica kulture dobijaju gradovi koji prepoznaju probleme i kojima je neophodna reforma u kulturnom smislu.

“Uključivanjem Boke i ostalih gradova planiramo da, ukoliko postanemo Evropska prijestonica kulture 2028 godine, omogućimo cijeloj Crnoj Gori da promoviše svoju kulturu i kulturnu raznolikost na evropskom nivou”, rekao je Božović.

Mijović Durutović je naglasila opredijeljenost svih aktera uspješnoj realizaciji projekta, ali i u slučaju da se titula ne dobije, istakla je da Budva na ovaj način pokazuje odlučnost da se razvija u novom pravcu.

Iz Ministarstva kulture i medija su kazali da su članovi tima koji rade na aplikaciji predstavili na sastanku sve što je do sada urađeno i ono što Budvu u narednim fazama očekuje.

“Na sastanku je bilo riječi i o potrebi izrade Programa razvoja kulture na opštinskom nivou, koji je jedan od uslova za sticanje statusa, uz podsjećanje da je u toku izrada Nacionalnog programa razvoja kulture koji će biti dobra osnova za ovaj dokument. Dogovoreno je formiranje tima koji će činiti predstavici Ministarstva i Opštine, a koji će koordinirati projekat u narednim fazama. Tokom posjete Opštini Budva, ministarka Vlaović je obišla i javne ustanove Narodna biblioteka Budva, Grad teatar i Muzeji i galerije Budve”, poručili su iz Ministarstva kulture i medija