“Ljetnje priče” o kandidaturi “Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture” na Radio Kotoru Aleksandra 25/06/2023

“Ljetnje priče” o kandidaturi “Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture” na Radio Kotoru

“Evropska prijestonica kulture je titula koju dobija jedan ili nekoliko gradova u Evropskoj uniji u razdoblju od jedne godine, u toku koje dati grad ili gradovi, predstavljajaju svoj kulturni život i domete gradske kulture. Kandidatura “Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture” je velika šansa za Crnu Goru”.
To je u emisiji “Ljetnje priče” Radio Kotora kazao pokretač i koordinator kandidature “BUDVA-BOKA 2028 Evropska prijestonica kulture”, Dušan Kaličanin.
Budva i Boka su ušle u finale sa Skopljem, a 20. septembra 2023.godine u Briselu će Direktorat za kuturu i obrazovanje Evropske komisije proglasiti pobjednika.

Kaličanin je dalje rekao:
,,Pokretači kandidature na kojoj radimo od 2018.godine smo Nenad Vitomirović i ja sa grupom građana iz Herceg Novog, Kotora, Tivta i Budve. Na početku smo razmatrali opcije na koji način bi Crna Gora, Budva i Boka Kotorska, mogli da se transformišu na najbolji način. Shvatili smo da je to moguće kroz kulturu i kreativne industrije. Odlučili smo da pokrenemo komunikaciju i približimo se Evropi, da učinimo ambijent ovog područja boljim za život, kako ovo ne bi bio samo region gdje su se u istoriji isprepletale mnoge kulture, već i mjesto povezivanja sa Evropom u sadašnjosti i budućnosti. Posjetili smo mnoštvo prošlih Evropskih prijestonica kulture kao što su Matera (Italija), Plovdiv (Bugarska), Rijeka (Hrvatska), Košice (Slovačka), Kaunas (Litvanija), Novi Sad (Srbija), Liuvarden (Holandija), Golvej (Irska)… i uspostavili snažnu mrežu kontakata po Evropi, povezali se sa brojnim nevladinim organizacijama i institucijama sa kojima smo sve i pokrenuli”.

Kaličanin je dalje pojasnio zašto je baš izabrana Budva, kao vodeći grad u kandidaturi.

,,Prema EU propozicijama, kako bi grad lakše osvojio titulu poželjno je da uključuji i regiju u kojoj se nalazi. Bilo je jasno da u regiji Boke treba izabrati jedan vodeći grad, ali tako da on intenzivno sarađuje i sa ostalim gradovima regije da bi se pobedilo u kandidaturi i napravio dobar program za godinu titule.

Herceg Novi je već bio kandidat i nažalost izgubio u finalu, pa se duži period ne može prijaviti kao nosilac kandidature, ali može u njoj učestvovati. Umjetnici, ustanove kulture, nevladine organizacije i opština tog grada iskazali su želju da budu u kandidaturi i sprovedu neke od planiranih projekata.

Kotor kao grad pod zaštitom UNESCO-a i međunarodno priznat reprezent evropske kulture u Crnoj Gori, ima izuzetno snažnu nevladinu i kulturnu scenu koja zajedno sa opštinom želi da učestvuje u kandidaturi.

Evropska komisija u poslednjih 20-ak godina titulu obično ne dodeljuje etabliranim kulturnim centrima država, već gradovima koji imaju velike izazove i probleme i koji žele da ih reše kroz kulturu i kreativne industrije. Zato Kotor nije pogodan da bude nosilac kandidature, ali će imati velike koristi kao njen aktivan učesnik.

Tivat je grad koji ima izuzetno arheološko istorijsko i duhovno nasleđe, ali je Budva grad koji ima veće izazove (saobraćaj, zagađenje, ekspanzivni rast, nepovoljan kulturni imidž…), finansijski potencijal, želju i mogućnost za promenu i napredak”.

On navodi da je suština Evropske prijestonice kulture transformacija, kako kulturna tako i arhitektonsko-urbanistička.
,,Svaka forma transformacije, koja koristi kreativnost i kulturu kao alat je dobrodošla. Prijestonica kulture nije cilj, već sredstvo kojim možemo da uradimo one stvari koje bi teže uspjeli i za koje bi nam trebao duži vremenski rok bez titule. Ona je snažan alat koji omogućava podizanje samopoštovanja samih građana i omogućava im da efikasno mijenjaju stvari. Kada građani shvate da neke stvari (koje iz raznih ekonomskih, političkih ili ličnih razloga nisu mogli ranije izvesti) mogu da promijene, oni počinju zajedno da rade, udružuju se u neformalne grupa građana, formiraju nevladine organizacije i počinju da utiču na donosioce odluka. Paralelno se povezuju sa inostranim partnerima i na kraju, korak po korak, dolazi do toga da većinu stvari mogu da promijene”, zaključio je Kaličanin.

Izvodi iz intervjua na linku: https://radiokotor.info/clanak/drustvo/kali%C4%8Canin:-kandidatura-budva-%E2%80%93boka-evropska-prijestonica-kulture,-velika-%C5%A0ansa-za-crnu-goru/0