Marko Pavlović o kulturi Budve i kandidaturi za Evropsku prijestonicu kulture na RTCG Aleksandra 20/08/2023

Marko Pavlović o kulturi Budve i kandidaturi za Evropsku prijestonicu kulture na RTCG

Radio Televizija Crne Gore je 16.7.2023. godine u emisiji “Dobro jutro Crna Goro” ugostila Marka Pavlovića, osnivača i programskog urednika kultnog Casper Bar-a, suosnivača internacionalnog Southern Soul Festivala, istoričara umjetnosti, magistra nauka umjetnosti i medija, DJ-a i producenta.

Razgovaralo se o izazovima i rešenjima kulturne i vaninstitucionalne scene Budve, odnosu kultura i estrada, problemima funkcionisanja kulture u Starom Gradu, mogućim pravcima i metodama razvoja.

Značajan segment razgvora odnosio se na delovanja Casper Bar-a, jedinstvene vaninstitucionalne kulturne platforme u Crnoj Gori, koja već 32 godine predstavlja svojevrsni nezavisni kulturni centar sa mnoštvom uspešno realizovanih međunarodnih projekata.

Predstavljen je i Southern Soul Festival koji je izuzetno dobro pozicioniran u svjetskim okvirima, kao i novi projekat Casper Productio “Re:pozicija” koji je pokrenut u susret Evropskoj prijestonici kulture, čija je misija doprinos repoziciji javnog muzičkog diskursa grada Budve, a u kojem učestvuju čuveni svetski muzički umjetnici Gilles Peterson, Harvinder Signh, Earl Zinger…

Posebna pažnja u razgovoru je posvjećena kandidaturi “Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture” i njenom značaju za umjetnike, kulturnu institucionalnu i vaninstitucionalnu scenu, građane i čitavu Budvu, Boku i Crnu Goru.

Gostovanje pogledajte na linku:
https://fb.watch/lPzMRpAxRq/?mibextid=aE13LE