U susret Evropskoj prijestonici kulture: Međunarodna konferencija “REposition – Level zero” sa nastupima Gilles Peterson-a i Earl Zinger-a Aleksandra 15/07/2023

U susret Evropskoj prijestonici kulture: Međunarodna konferencija “REposition – Level zero” sa nastupima Gilles Peterson-a i Earl Zinger-a

U Starom gradu u Budvi 24-25.7.2023. godine biće održana Međunarodna konferencija “REposition – Level zero” koja se programski bavi doprinosom nacrtu repozicije javnog muzičkog diskursa grada Budve u kontekstu njegovog identiteta. Pokretač Casper Productio aplicirao je sa ovim projektom u finalnoj fazi kandidature “Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture” definišući ga kao petogodišnji projekat koji počinje ove godine, a koji će svoju fazu izvrsnosti dostići 2028. godine.

U okviru ovogodišnjeg programa biće održana dva workshopa i dva muzička programa:
– 24.07. u 19č na trgu kod kuće Čekrdekovića Workshop sa planetarno poznatim Giles Petersonom, muzičkim producentom, osnivačem mnogih label-a i festivala, autorom mnogih emisija na BBC-u, istrazivačem i kreatorom muzičke nezavisne scene Londona, ali i nezavisne globalne muzičke scene. Značaj njegovog rada, najvažniji projekti i neprocjenjiv uticaj na mijenjanje javnih muzičkih diskursa, te repozicioniranje gradskih kultunih politika biće tema ovog workshopa. U razgovoru će učestvovati Harvinder Signh iz nezavisne producentske kuce Outernational sounds iz Londona, Dušan Kaličanin iz Internacionalne art organizaije Technokratia, i Marko Pavlović, osnivač i programski urednik Caspera i suosnivač Southern Soul festivala.
– 24.07. od 22-01č u Casper baru u Starom gradu Gilles Peterson će imati svoj nastup i u tročasovnom muzičkom setu će podijeliti sa publikom i dio svog ogromnog opusa.

– 25.07. u 19č interaktivni workshop “Mogućnosti i alati za repoziciju javnog muzičkog diskursa grada Budve i Boke” vodi producent i vanredni profesor FDU Cetinje Dr Vuk Vuković
– 25.07. od 22-01č u Casper baru Gilles Peterson će, zajedno sa Earl Zingerom iz čuvenog britanskog acid jazz banda Galliano imati selection set i predstaviti fragment njegovog eklekticnog muzičkog stila.

Ova značajna konferencija predstavlja sinergiju znanja i programskog promišljanja nezavisne kulturne scene grada Budve, promišljanja teorijskog diskursa kulturnih gradskih politika ali i umjetničkog istraživanja i performansa, i kao takva predstavlja internacionalno vidljiv i nemjerljiv doprinos kandidaturi Budve i Boke za Evropsku prijestonicu kulture 2028. godine.

Direktor projekta je Mr. Marko Pavlović, producent Dr. Vuk Vuković, vanredni profesor FDU Cetinje, a konferenciju je u potpunosti finansirao nosilac programa.

Kandidatura „BUDVA-BOKA 2028 Evropska prijestonica kulture“ prati, podržava i pokreće brojne aktere institucionalne i vaninstitucionalne scene da pripremaju, realizuju i razvijaju značajne kulturne, umetničke i društvene projekte koji imaju potencijal da kroz kulturu i kreativnost transformišu Budvu, Boku i Crnu Goru.