Memorandum o saradnji: Opštine Tivat, Kotor i Herceg Novi podržale kandidaturu Budve za Evropsku prijestonicu kulture Aleksandra 10/03/2023

Memorandum o saradnji: Opštine Tivat, Kotor i Herceg Novi podržale kandidaturu Budve za Evropsku prijestonicu kulture

Potpisivanje Memoranduma o zajedničkoj saradnji
Potpisivanje Memoranduma o zajedničkoj saradnji (Foto: Portal RTV Budva/M.P.)
U kabinetu predsjednika Opštine Budva potpisan je Memorandum o saradnji Budve i bokeljskih opština na projektu Evropske prestonice kulture “Budva Boka 2028” kojim se Budva kandiduje za ovu prestižnu evropsku titulu u oblasti kulture.

Memorandum su potpisali ministarka kulture i medija Crne Gore Maša Vlaović, predsjednik Opštine Budva Milo Božović, predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić, predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić i predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović.

“Danas imamo jednu lijepu temu, a u gostima su predsjednici opština Tivat, Kotor i Herceg Novi koji su dali podršku Opštini Budva na njenom putu ka pobjedi u finalu da Budva postane Evropska prestnica kulture. Mnogo nam to znači i ovom prilikom se zahvaljujem, jer je to jedan od uslova da bi Budva mogla da pobijedi”, istakao je Božović.

Predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović istakao je da je u njihovom interesu da se kulturološki i turistički promoviše Boka Kotorska i da će dati maksimalni doprinos.
“Kotor je grad kulture koji ima 70 odsto kulturne baštine Crne Gore na svojoj teritoriji, a mi smo danas tu da damo svu moguću podršku Budvi kako bi uspjela u ovom projektu”, istakao je predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić.

Herceg Novi u ovom projektu nije uspio 2016. godine kada se kandidovao za Evropsku prestonicu kulture.

“Mi smo tada izgubili u finalu i do 2026. godine se ne možemo kandidovati, tako da dajemo podršku Budvi. Posebno nas raduje to, ukoliko Budva dobije titulu Evropske prestonice, da će se ulagati u infrastrukturne projekte, ponajviše mislim na podvodni tunel, nadam se da ćemo uspjeti realizovati tu ideju nakon dobijanja tog prestižnog statusa”, kazao je predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić.

Potpisivanjem ovog memoranduma formalizovana je saradnja Budve i bokeljskih opština na projektu Evropske prijestonice kulture i time dodatno ojačava konceptualni i programski okvir kandidature Budve koja se, zajedno sa Skopljem, našla u finalu takmičenja za Evropsku prestonicu kulture 2028. godine u konkurenciji EEA/EFTA zemalja, zemalja kandidata za EU i potencijalnih kandidata za EU.