U susret Evropskoj prijestonici kulture: “Montenegro Essence” koncert gitarskog dua “Nikčević Bulatović” u kompleksu Portonovi Aleksandra 17/08/2023

U susret Evropskoj prijestonici kulture: “Montenegro Essence” koncert gitarskog dua “Nikčević Bulatović” u kompleksu Portonovi

18.8.2023. godine u 20 časova na trgu Vista u kompleksu Portonovi biće održan “Montenegro Essence” koncert gitarskog dua Nikčević Bulatović. Koncert predstavlja kombinaciju različitih muzičkih žanrova kroz dijalog neobične kompozicije instrumenata muzičkog ansambla, stvarajući uzbudljiv vizuelni i zvučni užitak za slušaoca. Gitarski duo Nikčević Bulatović će na nastupu imati orkestarsku pratnju gudačkih i duvačkih instrumenata, kao i harmonike, bas gitare i udaraljki.

Program prati zajedničku nit crnogorske tradicionalne muzike, oslanjajući se na improvizacione bliskoistočne modove, flamenko i balkanske ritmove, čežnjive slovenske melodije, povezujići ih sa atmosferom i misticizmom Mediterana. Moćni ansambl, koji čine gudački kvintet, flauta, etno duvački instrumenti, perkusije, bas i klasične gitare, nudi širok raspon zvuka od suptilnih romantičnih melodija do neobičnih gromovitih nepravilnih balkanskih ritmova.

Djela koja će biti izvedena prvobitno su napisali crnogorski gitaristi i kompozitori Bulatović i Nikčević, ali su za ovaj koncert orkestrirana i prilagođena za veći ansambl. Snimljena su i objavljena za Naxos Records, jednog od najvećih izdavača klasične muzike na svetu. Takođe su zastupljena na raznim kompilacijama i plejlistama na muzičkoj platformi Apple Music Classical.

Ulaz na trg Vista je besplatan za sve posetioce.

Кandidatura „BUDVA-BOКA 2028 Evropska prijestonica kulture“ prati, podržava i pokreće brojne aktere institucionalne i vaninstitucionalne scene da pripremaju, realizuju i razvijaju značajne kulturne, umetničke i društvene projekte koji imaju potencijal da kroz kulturu i kreativnost transformišu Budvu, Boku i Crnu Goru.