Promocija publikacije “Narednih 50: UNESCO mjesta svjetske baštine u Crnoj Gori” Aleksandra 15/07/2023

Promocija publikacije “Narednih 50: UNESCO mjesta svjetske baštine u Crnoj Gori”

Ministarstvo kulture i medija organizovalo je 12. jula 2023. godine u Lapidarijumu Biljarde na Cetinju veoma zapaženu promociju publikacije “Narednih 50: UNESCO mjesta svjetske baštine u Crnoj Gori” povodom obilježavanja 50 godina od donošenja Konvencije o zaštiti svjetske kulturne i prirodne baštine.

Ceneći značaj ove publikacije i njenu povezanost sa evropskim vrijednostima i standardima u oblasti zaštite kulturne baštine, događaju je prisustvovala i delegacija kandidature “Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture” predvođena pokretačem i koordinatorom Dušanom Kaličaninom.

Promociju je otvorila ministarka kulture i medija Maša Vlaović istakavši sledeće: “Kulturna i prirodna dobra, koja su predstavljena u publikaciji, izraz su najvećih vrijednosti ovih prostora, prepoznatih na globalnom nivou, koja su našu državu mapirala kao kulturološki poželjnu destinaciju za turiste i druge posjetioce”.

Poručila je da su misija i vizija MKM da se baština sačuva za buduće generacije u autentičnom izgledu, ali i da se ukaže na kompleksnost njene zaštite i očuvanja kao i na modele upravljanja, posebno u kontekstu savremenih izazova.

U izradi publikacije učestvovali su Dobrila Vlahović, generalna direktorica Direktorata za kulturnu baštinu MKM; Milica Martić, načelnica Direkcije za razvoj djelatnosti u oblasti kulturne baštine u Direktoratu za kulturnu baštinu MKM; prof. dr. Ilija Lalošević, redovni profesor na Arhitektonskom fakultetu UCG i Aleksandar Mijović, savjetnik direktora za unapređenje i razvoj u Nacionalnim parkovima Crne Gore.