U susret Evropskoj prijestonici kulture: Nemanja Radulović i “Double Sens” oduševio publiku Budva Grad teatra Aleksandra 16/07/2023

U susret Evropskoj prijestonici kulture: Nemanja Radulović i “Double Sens” oduševio publiku Budva Grad teatra

Foto: Budva Grad Teatar

U petak, 14. jula, na sceni između crkava u Starom gradu, u okviru muzičkog programa festivala „Grad teatar“, nastupio je čuveni violinista Nemanja Radulović sa ansamblom “Double Sens” i oduševio publiku izvodeći program baziran na njegovom poslednjem albumu „Roots” („Korijeni”).

Foto: Budva Grad Teatar

Nemanja Radulović, srpsko-francuski violinista svojom jedinstvenom energijom, uzbudljivom virtuoznošću, dubinom izraza i avanturističkim programom potvrđuje ideju da muzika zbližava ljude. Posljednji album objavio je za Izdavačku kuću Varner Klasiks, 2021. godine, a prethodili su mu CD-i za etikete Dojče Gramofon i Juniverzal Mjuzik Grup. Nastupao je u najprestižnijim svjetskim salama kao što su Karnegi hol (Njujork), Koncergebaua (Amsterdam), sala Berlinske filharmonije, Plejel i Pozorište na Jelisejskim poljima (Pariz), Suntori (Tokijo)… Kao solista, nastupa sa vodećim svjetskim orkestrima, među kojima su: Londonska, Minhenska i Njujorška filharmonija, Berlinski, Tokijski, Montrealski, Geteborški i Sidnejski simfonijski orkestar, Kraljevska filharmonija iz Liverpula, Drezdenska državna kapela itd. Redovno održava resitale s harfistkinjom Marijel Norman, pijanistkinjama Lor Favr-Kan i Suzan Manof. Bio je pobjednik violinskih takmičenja Jozef Joakim u Hanoveru, Žorž Enesku u Bukureštu i Stradivarijus u Kremoni. Studirao je na FMU (Beograd), na Visokoj školi (Sarbriken), Akademiji Štaufer (Kremona) i na Pariskom konzervatorijumu. Pobjednik je nekoliko međunarodnih violinističkih takmičenja, kao što su Jozef Joakim (Hanover), Žorž Enesku (Bukurešt) i Stradivarijus (Kremona).

Foto: Budva Grad Teatar

Ansambl Double Sens osnovan je 2008. godine, kada je violinista Nemanja Radulović okupio neke od svojih omiljenih muzičara iz Francuske i Srbije da sviraju zajedno u kamernom orkestru. Ujedinjeni prijateljstvom, sa jakom ljubavlju prema muzici i izrazitom strašću prema njenom dijeljenju na sceni, članovi Orkestra sviraju zajedno širom svijeta, a nedavni i budući nastupi uključuju koncerte u Pozorištu na Jelisejskim poljima, bečkom Koncerthausu, dizeldorfskom Tonhaleu, Marsejskoj operi, Kolarčevoj zadužbini, Koncertnoj sali u Kjotu, sali Berlinske filharmonije. Orkestar je snimio pet albuma, među kojima su The 5 Seasons (Deka, 2011) i Journey East (Dojče Gramofon, 2015).

Foto: Budva Grad Teatar

O novom albumu “Roots” Nemanja Radulović je rekao: “Tokom perioda pandemije imao sam vremena da duboko promislim o muzici danas, ali i o muzici prošlosti i budućnosti. Prijalo mi je da slušam muziku različitih stilova. I malo, po malo, počela je da se razvija ideja o ovom projektu. Sve je bilo novo za mene jer nije klasična muzika u pitanju, možda je ima samo pet odsto. Ovo je iskorak koji sam kao umjetnik uradio”.

Foto: Budva Grad Teatar

Album objedinjuje aranžmane tradicionalne i savremene muzike, kroz muzičko putovanje svijetom – od srpskog i balkanskog folklora, preko melodija evropskih zemalja, sve do zvukova iz udaljenih krajeva Kine, Indije i Japana. Ono broji ukupno 17 kompozicija, odnosno stilizacija tradicionalnih pjesama više različitih naroda — od poznatijih djela u našoj sredini, preko melodija evropskih zemalja, do onih udaljenijih iz Kine, Indije i Japana.

Foto: Budva Grad Teatar

Kandidatura „BUDVA-BOKA 2028 Evropska prijestonica kulture“ prati, podržava i pokreće brojne aktere institucionalne i vaninstitucionalne scene da pripremaju, realizuju i razvijaju značajne kulturne, umetničke i društvene projekte koji imaju potencijal da kroz kulturu i kreativnost transformišu Budvu, Boku i Crnu Goru.