U susret Evropskoj prijestonici kulture: konferencija “Nematerijalno kulturno nasljeđe i održivi turizam: mogućnosti i izazovi 2003-2023” Aleksandra 30/04/2023

U susret Evropskoj prijestonici kulture: konferencija “Nematerijalno kulturno nasljeđe i održivi turizam: mogućnosti i izazovi 2003-2023”

Muzej i galerija Tivat
Muzej i galerija Tivat

JU “Muzej i galerija Tivat” organizovala je od 28. do 30.4.2023. godine multidisciplinarnu međunarodnu naučnu konferenciju “Nematerijalno kulturno nasljeđe i održivi turizam: mogućnosti i izazovi (2003-2023)” u susret obilježavanju 20 godina od usvajanja UNESCO Konvencije o zaštiti nematerijalnog kulturnog nasljeđa iz 2003. godine. Otvarajući konferenciju, predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović, istakao je da je Tivat godinama poznat kao opština koja njeguje vrijednosti održivog razvoja kroz niz aktivnosti na lokalnom i međunarodnom nivou, a koji se odnose prvenstveno na zaštitu prirodnih područja i razvoj u pravcu zelene turističke destinacije. “Održivog razvoja, pa ni održivog turizma, ne može biti bez edukacije i podizanja svijesti o očuvanju kulturne baštine. Razvoj održivog turizma sa živim naslijeđem, promocija i edukacija u oblasti zaštite životne sredine, te izgradnja i jačanje kapaciteta za očuvanje nematerijalnog kulturnog naslijeđa, moraju biti osnove daljeg kulturnog razvoja Tivta”, poručio je Komnenović.

Sesije u okviru konferencije biće posvećene Bokeljskoj mornarici; očuvanju i zaštiti umijeća gradnje suhomeđa; maslinarstvu i hrišćanskim kultovima; sakralnosti i krizi kulture; digitalnim igrama; doprinosu antropologije kulturnom turizmu; pomorskoj baštini u održivom turizmu; mogućnostima i izazovima u kulturi; turizmu i pomorstvu. Takođe će se održati i radionica na temu “Umijeće plovidbe latinskim i oglavnim jedrima 2023. koju će voditi direktorica Muzeja betinske drvene brodogradnje Kate Šikić Čubrić.

Kandidatura „BUDVA-BOKA 2028 Evropska prijestonica kulture“ prati, podržava i pokreće brojne aktere institucionalne i vaninstitucionalne scene da pripremaju, realizuju i razvijaju značajne kulturne, umetničke i društvene projekte koji imaju potencijal da kroz kulturu i kreativnost transformišu Budvu, Boku i Crnu Goru.

 

Izvor: www.sharemontenegro.me