Nevladinim organizacijama dodeljeno pola miliona eura kroz ReLOaD2 poziv UNDP-a Aleksandra 21/08/2023

Nevladinim organizacijama dodeljeno pola miliona eura kroz ReLOaD2 poziv UNDP-a

Projekti 39 nevladinih organizacija dobili su podršku ReLOaD programa za ideje koje će direktno unaprijediti kvalitet života lokalnih zajednica, saopšteno je iz UNDP-a.

“Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2) prepoznaje važnost rada nevladinih organizacija u omogućavanju kvalitetnog pružanja javnih usluga, ali i nedovoljnu saradnju lokalnih samouprava i civilnog sektora u regionu. S tim u vezi, kroz ove grantove i transparentnu metodologiju, ReLOaD uspostavlja konkretna partnerstva opština i nevladinih organizacija”, navodi se u saopštenju.

Projektna menadžerka ReLOaD2 programa u Crnoj Gori, Dženana Šćekić, navodi da je cilj programa veće učešće građana, pogotovo mladih, u procesima donošenja odluka.

„Više od stotinu projekata koji su podržani u okviru obje faze ReLOaD dokazuju da, uz povoljno okruženje, civilni sektor može da stvara zajednicu po mjeri građana i građanki na kreativan i inovativan način. Kreiran je prvi digitalni turistički vodič kroz Budvu, podržani Omladinski klubovi i brojne aktivnosti i inicijative mladih, otvorene pješačke staze na Bjelasici, Ljubišnji i Vranjini, osnovan prvi Društveni klub za osobe sa invaliditetom u Nikšiću, aktiviran Klub Penzionera u Andrijevici i još mnogo toga”, kazala je Šćekić.

ReLOaD program finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP u partnerstvu sa 14 lokalnih samouprava, udruženih u 5 klastera.

Više detalja o konkursu i dodeljenim sredstvima pogledajte na linku: https://www.undp.org/cnr/montenegro/projects/reload2-1