Kandidaturu Budve podržalo 16 evropskih prijestonica kulture Aleksandra 28/11/2022

Kandidaturu Budve podržalo 16 evropskih prijestonica kulture

Kandidaturu Budve podržalo 16 evropskih prijestonica kulture
Kandidaturu Budve podržalo 16 evropskih prijestonica kulture
“Do sada je više od 60 gradova nosilo ovu prestižnu titulu, a od 2021. za tu titulu se takmiče i gradovi država koje nisu, ali žele da postanu članice EU”

Poslije uspješne predaje Aplikacione knjige Budve Evropskoj komisiji i svečane prezentacije evropskoj javnosti kandidature “BUDVA-BOKA 2028 Evropska prijestonica kulture” u Misiji Crne Gore u Briselu, kako je saopšteno iz Opštine Budva, iz Evrope stižu nove dobre vijesti.

Čak 16 evropskih prijestonica kulture i kandidata podržalo je kandidaturu Budve za Evropsku prijestonicu kulture 2028. godine.

“Portugalski gradovi Evora i Braga, francuski Rems, češki Liberec, srpski Novi Sad, slovačka Nitra, hrvatski Osijek, rumunski Kluž, grčki Rodos, luksemburški Eš (Esch-sur-Alzette) i Banjaluka , prijestonica Republike Srpske, iz Bosne i Hercegovine, dali su javnu podršku Budvi.

Kako je Budva u svoju kandidaturu uključila i čitavu regiju Boke, tako je veoma važno da su podršku njenoj kandidaturi pružili i evropski gradovi koji su bili evropske prijestonice kulture zajedno sa regionima u kojima se nalaze: Lijuvarden sa regionom Frisland (Leeuwarden, Friesland) iz Holandije, Matera iz regije Bazilikata iz Italije, Bad Išl iz regiona Salckamergut iz Austrije, Esen iz regiona Rur iz Nemačke, Bastija iz regije-ostrva Korzika iz Francuske”, ističu iz Opštine i dodaju:

“Pored snažne pružene podrške, sa svim navedenim evropskim gradovima i regionima je dogovoren čitav niz konkretnih projekata u oblasti kulture, umjetnosti i obrazovanja na kojima će se sarađivati. Pošto se radi o gradovima i regionima koje imaju značajna znanja i iskustva u realizaciji projekata Evropskih prijestonica kulture, dogovoreno je da oni pomognu Budvi i u transferu znanja, obukama i obrazovanju lokalnih aktera kulturne scene, kako institucionalne, tako i vaninstitucionalne. Radiće se i na pronalaženju drugih pogodnih partnera za Budvu u Evropi i svijetu. Evropska prijestonica kulture je jedan od najznačajnijih projekata Evropske unije koji postoji od 1985. godine. Do sada je više od 60 gradova nosilo tu prestižnu titulu, a od 2021. godine za tu titulu se takmiče i gradovi država koje nisu, ali žele da postanu članice EU”, navodi se u saopštenju.

Zaključkom od 19. maja prošle godine, kako se navodi, Vlada Crne Gore usvojila Informaciju o projektu „Budva – Boka 2028: Evropska prijestonica kulture“, te Zaključke da Vlada podržava kandidaturu Opštine Budva i gradova Boke za Evropsku prijestonicu kulture, uzimajući u obzir značaj i benefite ovog projekta.

“Istim dokumentom zaduženo je Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta da pruži neophodnu pomoć Opštini Budva i partnerima u implementaciji ovog projekta. Predstavnice Ministarstva kulture i medija na čelu sa ministarkom Mašom Vlaović posjetile su nedavno Opštinu Budva, gdje su razgovarale sa predsjednikom Milom Božovićem i njegovim saradnicima, kao i timom koji radi na projektu “Budva-Boka 2028 – Evropska prijestonica kulture”. Ministarstvo kulture i medija dalo je punu podršku kandidaturi Budve za Evropsku prijestonicu kulture”, zaključuje se u saopštenju.