U SUSRET EVROPSKOJ PRIJESTONICI KULTURE: POZORNICA SNOVA ZORANA MUJBEGOVIĆA Aleksandra 23/06/2023

U SUSRET EVROPSKOJ PRIJESTONICI KULTURE: POZORNICA SNOVA ZORANA MUJBEGOVIĆA

Povodom čak pet decenija umjetničkog djelovanja tivatskog slikara Zorana Mujbegovića, u JU Muzej i galerija Tivat 17.06.2023. je otvorena njegova velika retrospektivna izložba, naslovljena „Pozornica snova.“ Izložbu, priređenu u saradnji sa beogradskim udruženjem „Šta hoćeš“ svečano je otvorio predsjednik Opštine Tivat, Željko Komnenović.

„JU Muzej i galerija Tivat, u saradjni sa kustosem rastkom Šejićem, posvećeno je radila na pripremi izložbe povodom pedeset godina stvaralaštva akademskog slikara Zorana Mujbegovića. Stvaralački opus umjetnika ogleda se u elementima kulturne baštine Boke Kotorske koja je vidjeljiva na autirovim slikama i predstavlja svojevrstan zapis. Pored umjetničke vrjednost, okupane posebnim senzibilitetom prema moru, barci, obali, tradiciji, kamenim palatama, autor je prenosio unutrašjni dojam Boke kotorske, kao jednog grada i cjeline, na platno, stvarajući priču ogledanu kroz prepoznatljive simbole- kamen, školjka, drvo, slikar je iznio svoje tumačenje života kroz semiotiku slike. Na dva galerijska nivoa prikazano je sto radova, sto autorovih priča ispisanih četkicom, a film „Na veslu priča“ otkriva da je za slikara ljubav pokretač svega,“ apostrofirala je na početku sinoćnjeg druženja direktorka JU Muzej i galerija Tivat, Danijela Đukić.

„Boka Kotorska- najljepše mjesto na svijetu- njen identitet vidi se i na ovoj izložbi. Vidit je u svim detaljima, vidite je u onome što Zoran donosi od početka svog rada do danas. Ljudi koji vole umjetnost uvijek vole ono što su korijeni. I ova izložba je čitavo vrijeme priča o korijenima. Ono što nm je Zoran kroz svoje slike i svoje različite kompleksne, manje kompleksne, složene, isprepletane igre, jeste simbolika koju nosi praktično iz djetinjstva. Skoro da nema slike na kojoj nma školjke ili ribe. To je ta veza koja je prepoznatljiva svuda, i to ove slike čini potpuno drugačijim, kada vidite Mujbegovićevu sliku, vi znate da je to jnegova slika. O tome su pisali i brojni kritičari, što smo sve sabrali u monografiji koja se takođe zove „Pozornica snova“, koju ovdje možete vidjeti,“ ukazao je kustos izložbe, Rastko Šejić.

Naime, u okviru programa javnosti je premijerno predstavljena i monografija „Pozornica snova“ posvećena slikarstvu Zorana Mujbegovića u izdanju Matice Boke, reprezentativno izdanje koje pored odabranih reprodukcija u sebi nosi mišlјenja nekih od najvažnijih likovnih kritičara bivše Jugoslavije o njegovom radu.

„Ovo je jedan od projekata na kojem radimo duži niz godina i koji je sada došao do svoje realizacije. Hvala svima koji su pomogli da se ovo desi, hvala prijateljima bez kojih svijet ne bi bio lijepo mjesto,“ poručio je Šejić naglasivši da projekti poput ovog imaju veliki značaj i za Tivat i Boku, jer naš kraj predstavljaju kao adresu ljepote, kulture i umjetnosti.

Obratio se i Zoran Mujbegović, objasnivši značenje naslova izložbe.

„Izložba se zove Pozornica snova. Sanjate cijeli život, imate neke snove, i onda to doživite u Tivtu. Kraj snova i početak nekih drugih. Nemam dovoljno riječi da se zahvalim, prije svih, Muzeju i galeriji Tivat i Opštini Tivat. Znate kako- ja sam u Tivat dolazio sa šest godina iz Krtola, odakle mi je majka, i imao sliku grada izlazeći sa radničkog broda. I evo me sada, sa odsanjanim snovima,“ emotivno je poručio Mujbegović zahvalivši se na organizaciji retrospektivne izložbe povodom pedeset godina svog likovnog stvaralaštva.

Izložba je postavljena na dva galerijska nivoa u kompleksu Ljetnjikovca Buća, a posjetioci su je u prilici posjetiti svakog dana od 8 do 20 sati, osim ponedjeljkom kada je JU Muzej i galerija zatvorena za posjetioce. Građanski termini autorskog vođenja kroz izložbu su srijedom i petkom od 19 sati.

Izložbu prati i bogat program realizovan u saradnji sa institucijama kulture grada Tivta i Opštine Tivat:

Petak 23. 6. u 20 časova – Trg Magnolija – Cucina de Krtole
Veče posvećeno kuhinji Krtola sa plodovima mora i ribom, te romanu „Liber de Bjelila“ Zorana Mujbegovića, čije će kratke odlomke čitati učenici iz Krtola, a u razgovoru će učestvovati i Jovan Brinić, potpredsjednik Opštine Tivat.
Suorganizator: MZ Krtoli

Četvrtak 29. 6. u 21 čas – JU Muzej i Galerija Tivat – Promocija romana „Dignuto sidro“ Rastislave Šejić
Roman jedne od osnivača Udruženja „Šta hoćeš“ izazvao je priličnu pažnju srpske javnosti i književne kritike. U toku večeri biće prikazan kratki dokumentarni film o romanu u kome učestvuje veliki broj Bokelјa, a razgovor sa književnicom vodiće Zoran Mujbegović.
Suorganizator: Gradska biblioteka Tivat

Petak 30. 6. u 12 časova – Multimedijalna sala Opštine Tivat – 13 ambijentalnih cjelina Tivta
Razgovor o projektu „13 ambijentalnih cjelina Opštine Tivat“ iz 1985. godine, čiji je Zoran Mujbegović jedan od kreatora, a u okviru javne rasprave o novom urbanističkom planu Opštine Tivat. Uz prikazivanje projekta na video projektoru o ambijentalnim cjelinama razgovaraće arh. Milica Manojlović, sekretarka za uređenje prostora Opštine Tivat, arh. Marko Popović, glavni gradski arhitekta, i ak. slikar Zoran Mujbegović
Suorganizator: Opština Tivat

Nedelјa 16. 7. u 21 čas – JU Muzej i Galerija Tivat – Premijerna promocija poeme „Kada plivaš“ Rastka Šejića
O poemi „Kada plivaš“ koju je ilustrovao Zoran Mujbegović objavlјenoj u junu 2023. u izdanju Matice Boke iz Tivta, IK Prometej iz Novog Sada i Šta hoćeš iz Beograda, govoriće pored autora recenzenti Živojin Rakočević, pjesnik, i Želјko Komnenović, profesor književnosti, Miomir Abović, književni kritičar
Suorganizator: Gradska biblioteka Tivat, Matica Boke

Ponedelјak 17. 7. u 19 časova – JU Muzej i Galerija Tivat – Završno autorsko vođenje kroz izložbu
Umesto zatvaranja izložbe publika će imati priliku da poslednji put pogleda i komentariše postavku sa autorima.

Kandidatura „BUDVA-BOKA 2028 Evropska prijestonica kulture“ prati, podržava i pokreće brojne aktere institucionalne i vaninstitucionalne scene da pripremaju, realizuju i razvijaju značajne kulturne, umetničke i društvene projekte koji imaju potencijal da kroz kulturu i kreativnost transformišu Budvu, Boku i Crnu Goru.