Projekat “Podvodni kulturni predjeli Crne Gore” u X-RAY magazinu Aleksandra 12/04/2023

Projekat “Podvodni kulturni predjeli Crne Gore” u X-RAY magazinu

Podvodni kulturni predjeli Crne Gore
Podvodni kulturni predjeli Crne Gore

Ugledni svetski ronilački magazin X-RAY MAG objavio je 11.4.2023. godine članak o manifestaciji “Podvodni kulturni predjeli Crne Gore” koja je od 21.4. do 3.5.2023. godine održana u Pomorskom muzeju Crne Gore u Kotoru. Manifestaciju su sačinjavali: izložba na otvorenom, VR (virtual reality) iskustva, projekcije filmova, predavanja i panel diskusije, a ulaz na sve događaje je bio besplatan.

Laboratorija za arheologiju pomorstva, Centar za istraživanja, inovacije i preduzetništvo, Pomorski Fakultet Kotor i Univerzitet Crne Gore, kapitalizujući opremu i kapacitete razvijene kroz EU projekte, pokrenuli su multidisciplinaran i multidimenzionalan projekat “Podvodni kulturni predjeli Crne Gore”.
Misija ovog projekta, koji je uključen u program kandidature “BUDVA-BOKA 2028 Evropska prijestonica kulture”, je da multidisciplinarnim pristupom, pomoću inovativnih tehnologija, potpuno osvijetli i učini dostupnim javnosti raznovrsne kulturno-istorijske aspekte podvodne kulturne baštine Crne Gore.

Proučavajući olupine brodova, navigacione rute, luke, sidrišta i druge ostatke ljudskih aktivnosti duž crnogorske obale, inicijativa će doprineti boljoj institucionalnoj prepoznatosti ovog resursa, prenjeti javnosti kulturno-istorijske poruke podvodne kulturne baštine kroz različite medijske kanale i uticati na promociju i razvoj turizma.

 

https://xray-mag.com/content/underwater-cultural-heritage-events