“Ruen 2028 Evropska prijestonica kulture” u poseti Budvi Aleksandra 10/06/2023

“Ruen 2028 Evropska prijestonica kulture” u poseti Budvi

8. juna 2023. godine Žan-Gabrijel Gujan, rukovodilac Međunarodne saradnje i Evropske dimenzije kandidature “Ruen – Sena Normandija 2028 Evropska prijestonica kulture” bio je u Budvi gost kandidature “Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture”. Sastao se sa Dušanom Kaličaninon, pokretačem i koordinatorom kandidature “Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture” i timom kandidature.

Razgovaralo se o konkretnim oblicima saradnje i povezivanju projekata u finalnoj fazi kandidature i dogovoreno da se uspostavi partnerstvo. Zaključeno je da je vrlo korisno da Grad Ruen, finalista francuskog takmičenja za Evropsku prijestonicu kulture sa regijom duž Reke Sene (koja obuhvata 9 metropoliten distrikta regiona Normandija sa preko milion stanovnika i izlazom na more) i Budva sa Bokom, razmene iskustva u razvoju kandidature koja snažno i aktivno uključuje region, te da se povežu u realizaciji nekoliko konkretnih kulturnih projekata.

Ova kulturna saradnja je potpuno prirodna, ne samo zbog potrebe da finalisti kandidature za Evropsku prijestonicu kulture aktivno sarađuju, već i zbog činjenice da je 25.5.2023. godine pokrenuta ekonomska i turistička saradnja između francuske regije Normandije i države Crne Gore susretom Erva Morena, predsjednika regije Normandija sa Dr.Dritanom Abazovićem, predsjednikom Vlade Crne Gore i Goranom Đurovićem, ministrom ekonomskog razvoja i turizma.

Tim kandidature “Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture” organizovao je sastanak Žan- Gabrijel Gujana (Ruen 2028 EPK) sa predstavnicima institucija i nevladinih organizacija Budve koje su zainteresovane za međunarodnu kulturnu saradnju. Na sastanku su aktivno učestvovali Ivan Ivanović (Centar za američke studije), Mile Mićko Vejnović (Feral), Iva Bajković (Kancelarija za evropske integracije i saradnju Opštine Budva) i Milena Lubarda Marojević (JU Budva Grad Teatar). Zaključeno je da se krene u zajedničku saradnju kroz proces obe kandidature, ali i da se uspostavi niz bilateralnih partnerstava francuskih i budvanskih organizacija i institucija.

Na kraju je sa zadovoljstvom konstatovano da je “Ruen – Sena Normandija 2028 Evropska prijestonica kulture” nevladina organizacija (grupa građana) koja je pokrenula, vodi i predaće kandidaturu, a da je “Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture” takođe grupa građana koja je pokrenula, vodi i predaće kandidaturu. To je dobra praksa građanskog aktivizma i delovanja koju snažno podržava Evropska unija.