SARADNjA IZMEĐU CRNOGORSKOG I ČEŠKOG KANDIDATA ZA EVROPSKU PRIJESTONICU KULTURE – SASTANAK BUDVE I ČEŠKIH BUĐEOVICA Aleksandra 15/02/2023

SARADNjA IZMEĐU CRNOGORSKOG I ČEŠKOG KANDIDATA ZA EVROPSKU PRIJESTONICU KULTURE – SASTANAK BUDVE I ČEŠKIH BUĐEOVICA

Saradnja izmedju Crnogorskog i Češkog kandidata za Evropsku prijestonicu kulture
Saradnja izmedju Crnogorskog i Češkog kandidata za Evropsku prijestonicu kulture

Posle uspešnog predstavljanja kandidature “Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture” na otvaranju Evropske prijestonice kulture “Elefsina 2023” u Grčkoj i niza bilateralnih sastanaka koje je tamo obavio, tim Budve nastavlja da intenzivno radi na projektu i razvija međunarodnu saradnju.

Tako je upravo završen radni sastanak sa predstavnicima kandidature grada Češke Buđeovice koji je u finalu češkog takmičenja za Evropsku prijestonicu kulture za 2028. godinu u kategoriji zemalja članica Evropske Unije.

Na sastanku je izraženo zadovoljstvo što su oba grada uspela da uđu u finale takmičenja za Evropsku prijestonicu kulture, svaki u svojoj kategoriji, tako da ne predstavljaju jedan drugom konkurenciju, već potpuno prirodne i logične partnere.

Potom su detaljno analizirane mogućnosti saradnje tokom procesa kandidature, postignuta saglasnost da gradovi jedan drugom i zvanično pruže podršku u kandidaturi i konačno, dogovorena konkretna saradnja u nizu oblasti. Pomenućemo samo neke od njih: projekti koji povezuju umetnost i nauku, projekti koji se bave usmenom tradicijom, projekti umetničkih rezidencija, umetnički projekti koji uključuju turiste, umetnički i kulturni projekti koji se bave evropskim vrednostima, projekti koji kroz kulturu razvijaju čitave regione… itd. Trenutno se radi na pravljenju operativnog plana za realizaciju saradnje, a formiran je i zajednički tim koji će upravljati tim procesom.