U susret Evropskoj prijestonici kulture: Održana prva tribina”Budva u Evropi – Evropa u Budvi” adminator 23/05/2023

U susret Evropskoj prijestonici kulture: Održana prva tribina”Budva u Evropi – Evropa u Budvi”

Tribina Budva u Evropi - Evropa u Budvi
Tribina Budva u Evropi - Evropa u Budvi
 “Kulturni identitet i migracije” je naziv prve tribine održane 19.5.2023. u budvanskom Starom gradu ispred kuće Čekrdekovića. Ušuškan trg je bio mali da primi veliki broj zainteresovanih, što samo pokazuje da je neke teme nužno otvarati.

 Tribinu je otvorio Ivan Ivanović, specijalista za međunarodne odnose, istoriju i kulturu Latinske Amerike. Polazeći od definicije i važnosti kulturnog identiteta, Ivanović je naveo primjere iz Latinske Amerike, posebno Brazila koji je upravljao migracijama i stvarao sopstveni identitet, te kroz kulturu i pametan “kulturni menadžment” objedinjavao narode vodeći ih ka stvaranju nezavisne države.

 Bivši ambasador Crne Gore u Argentini Gordan Stojović se fokusirao na fenomene migracije ali i crnogorske emigracije, naročito one iz Budve i Boke. Naveo je da u Los Anđelesu postoji kulturno dobro Kuća Medigovića koju godišnje posjete hiljade turista, zatim meksičkog reditelja Suđića porijeklom sa ovih prostora, kao i producenta kultnog Netflix filma IRISHMAN (sa Robertom de Nirom), Gastona Pavlovića koji je rodom iz Budve.
 Arhitekta Slobodan Bobo Mitrović je govorio o kulturnim dobrima, dajući dubinski presjek civilizacijskih i istorijskih preplitanja na području Budve od antike do savremenog doba, navodeći zaboravljene činjenice o mjestu koje je Budva zauzimala na Pojtingerovoj tabli, gdje su samo važna urbana čvorišta tadašnjeg Rimskog carstva.
Kandidatura „BUDVA-BOKA 2028 Evropska prijestonica kulture“ prati, podržava i pokreće brojne aktere institucionalne i vaninstitucionalne scene da pripremaju, realizuju i razvijaju značajne kulturne, umetničke i društvene projekte koji imaju potencijal da kroz kulturu i kreativnost transformišu Budvu, Boku i Crnu Goru.