U susret Evropskoj prijestonici kulture: Đurđica (Yica) Djurić u galeriji Pizana u Portonovom Aleksandra 21/07/2023

U susret Evropskoj prijestonici kulture: Đurđica (Yica) Djurić u galeriji Pizana u Portonovom

Bogat program dešavanja u Portonovom nastavlja se ovog petka i subote izložbom slika i figura, kao i modnim performansom umjetnice koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Večeras od 20:00 svečano će biti otvorena izložba, Yice Đurić.

Yica je multidisciplinarna umjetnica sa dugogodišnjim iskustvom u umjetničkom svijetu. Njena djela su karakteristična po svojoj jačini, tehnici i bojama, a prepoznatljivom je njena sposobnost da jednostavnim potezom prikaze i dočara kompleksne i prepoznatljive figure. Yica najčešće stvara i izlaže u svom ateljeu u Valensiji. Samostalne izložbe imala je u Španiji, Austriji, Kolumbiji i Sjedinjenim Američkim Državama. Učestvovala je i na mnoštvu grupnih izložbi širom Evrope. Učesnica je umjetničkih kolonija na kojima je osvajala nagrade, od kojih je najznačajnija nagrada “Uffizi“ u okviru likovne kolonije galerije „ Uffizi“ u Firenci, Italija.

– Đurđica Đurić, kroz svoja platna daje viziju života koja isijava energiju i sreću koja nam dozvoljava da razumijemo taj djetinji duh koji umjetnicu vodi ka iskričavom stilu, gdje su boje protagonisti. Njen rad je zanimljiva apstrakcija stvarnosti koja govori pozitivnoj energiji i sreći, pogledu na lijepu stranu života, onu bez problema i sivila koji nas sve pogađa – osvrt je istoričara umjetnosti Đuzepea Vilanija na rad ove umjetnice.

Ako niste u mogućnosti da posjetitie izložbu u petak 21. jula, u subotu 22. jula posjetioci će takođe moći da vide radove ove umjetnice uz modni performans od 20:00.

Kandidatura „BUDVA-BOKA 2028 Evropska prijestonica kulture“ prati, podržava i pokreće brojne aktere institucionalne i vaninstitucionalne scene da pripremaju, realizuju i razvijaju značajne kulturne, umetničke i društvene projekte koji imaju potencijal da kroz kulturu i kreativnost transformišu Budvu, Boku i Crnu Goru.

https://yicadjuric.es/