U susret Evropskoj prijestonici kulture: Gromki aplauzi za predstavu “Zelena čoja Montenegra” Aleksandra 21/07/2023

U susret Evropskoj prijestonici kulture: Gromki aplauzi za predstavu “Zelena čoja Montenegra”

Igranjem predstave “Zelena čoja Montenegra“ na sceni između crkava u budvanskom Starom gradu sinoć je nastavljen dramski program 37. festivala Grad teatar. Riječ je o koprodukciji Grada teatra, Beogradskog dramskog pozorišta i Gradskog pozorišta iz Podgorice, nastaloj po motivima romana Moma Kapora u saradnji sa Zukom Džumhurom, a u režiji Nikite Milivojevića.

Zelenu čoju Montenegra su Momo Kapor i Zuko Džumhur pisali kombinujući fikciju i istorijske činjenice, kao priču o neobičnom prijateljstvu između knjaza Nikole i u bici na Vučjem dolu zarobljenog Osman-paše. U predstavi su priče u kojima se prepliću vrijeme, prostor, stvarno i nestvarno, toliko da ih je ponekad nemoguće razlikovati.

“Čoja“ je svoje premijerno izvođenje imala na 35. festivalu Grad teatar, dok ju je beogradska publika premijerno vidjela na sceni Beogradskog dramskog pozorišta u novembru te godine, a podgorička u decembru na sceni Gradskog pozorišta. U međufestivalskom periodu predstava je na redovnom repertoaru svih koproducenata, a gostovala je i na značajnim regionalnim festivalima.

I ovog puta, na sceni između crkava se tražilo mjesto više, a predstava je bila pozdravljena gromoglasnim aplauzom.

Režiju i adaptaciju teksta „Zelene čoje Montenegra“ potpisuje Nikita Milivojević, koji je i scenograf predstave. Kostimograf je Jelena Stokuća, za muziku je zadužen Aleksandar Srebrić, a za scenski pokret Amalija Benet.

U predstavi igraju: Miloš Pejović, Dejan Đonović, Božidar Zuber, Simo Trebješanin, Jelena Simić, Maja Stojanović, Andrija Kuzmanović, Branimir Brstina, Ivan Tomić, Milorad Damjanović, Ivan Zablaćanski i Stefan Radonjić.

Kandidatura „BUDVA-BOKA 2028 Evropska prijestonica kulture“ prati, podržava i pokreće brojne aktere institucionalne i vaninstitucionalne scene da pripremaju, realizuju i razvijaju značajne kulturne, umetničke i društvene projekte koji imaju potencijal da kroz kulturu i kreativnost transformišu Budvu, Boku i Crnu Goru.