U susret Evropskoj prijestonici kulture: 31. KOTORSKI FESTIVAL POZORIŠTA ZA DJECU POD SLOGANOM ZAMISLITE, DJECO… Aleksandra 28/06/2023

U susret Evropskoj prijestonici kulture: 31. KOTORSKI FESTIVAL POZORIŠTA ZA DJECU POD SLOGANOM ZAMISLITE, DJECO…

Kotorski festival pozorišta za djecu (KFPD), 31. po redu, biće održan od 2. do 12. jula u organizaciji Opštine Kotor – Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti.

Festival koji je međunarodnog karaktera, organizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Crne Gore, a pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Države.

Kada je pozorišni program u pitanju, u planu je da bude odigrano 16 predstava, od kojih 11 u takmičarskom dijelu programa.

Nastupiće pozorišne trupe iz Izraela, Švedske, Španije, Italije, Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i iz Crne Gore.

Predstave su za svu djecu, uzrasta od 0 do 18 godina.

Glavni program Festivala će se, kako je planirano, najvećim dijelom odvijati na Ljetnjoj pozornici i u Kulturnom centru “Nikola Đurković”, dok su ostale lokacije: Pjaca od kina, Glavni gradski trg i zgrada Starog zatvora.

Pored pozorišnog programa, Festival će imati bogat prateći program u kojem su zastupljene sve umjetnosti, a čine ga edukativno-teorijski program, dječje scensko stvaralaštvo i likovni program.

Ove godine biće angažovano oko 300 volontera različitih uzrasta.

Festival će biti otvoren na Ljetnjoj pozornici 2. jula u 21. 30, kada će biti izvedena predstava “Zamislite, djeco…” za koju scenario i režiju potpisuje Dejan Đonović. Naziv predstave koja je rađena u produkciji Kotorskog festivala pozorišta za djecu ujedno je i slogan ovogodišnjeg Festivala.

Na svečanom otvaranju publici će se obratiti predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić koji će po tradiciji predati ključeve grada djeci i predsjednik Crne Gore Jakov Milatović koji je i visoki pokrovitelj Festivala.

Kandidatura „BUDVA-BOKA 2028 Evropska prijestonica kulture“ prati, podržava i pokreće brojne aktere institucionalne i vaninstitucionalne scene da pripremaju, realizuju i razvijaju značajne kulturne, umetničke i društvene projekte koji imaju potencijal da kroz kulturu i kreativnost transformišu Budvu, Boku i Crnu Goru.