U susret Evropskoj prijestonici kulture: Herceg Novi među 10 najboljih primorskih gradova na svjetu Aleksandra 27/08/2023

U susret Evropskoj prijestonici kulture: Herceg Novi među 10 najboljih primorskih gradova na svjetu

Кompanija za krstarenje “Fred. Olsen Cruise Lines” je sprovela istraživanje koje je obuhvatilo 117 primorskih gradova širom sveta i rangirala ih prema parametrima kao što su kvalitet kulturnih institucija, broj znamenitosti upisanih na Uneskovu listu svetske baštine, popularnosti na Guglu i količini heštegova na društvenim mrežama, prenosi portal Tajm aut. Herceg Novi se našao među deset najboljih, što je veliki uspeh za ovaj grad, ali i za celu Boku i Crnu Goru.

Svrha istraživanja bila je da se pronađu gradovi koji nisu potpuno izolovani, koji imaju dovoljno sadržaja, a u kojima turisti ipak mogu da se opuste i budu blizu mora. Na vrhu liste sa skorom 9.0 našao se Rejkjavik na Islandu pre svega zbog velikog broja kulturnih dešavanja, kao i broja kulturnih institucija – galerija i muzeja. Sledeći je bio Briž, sa skorom 8,4 koji je proglašen za primorski zahvaljujući kanalu – ali je, u stvari, 11 kilometara udaljen od obale. Treći je Napulj (8.1), što verovatno ne čudi kada se uzme u obzir šta sve nudi – od Vezuva i Кraljevske palate do pozorišta San Кarlo.

Sledi Monako (8.0), Split (7.9), Herceg Novi (7.8), Amsterdam (7.7) koji ima i titulu „najinstagramičnijeg“ grada. Osmi je Кejp taun (7.6), deveti Dablin (7.2) i na 10. mestu je Gibraltar (7.0).

Kandidatura „BUDVA-BOKA 2028 Evropska prijestonica kulture“ prati, podržava i pokreće brojne aktere institucionalne i vaninstitucionalne scene da pripremaju, realizuju i razvijaju značajne kulturne, umetničke i društvene projekte koji imaju potencijal da kroz kulturu i kreativnost transformišu Budvu, Boku i Crnu Goru.