U susret Evropskoj prijestonici kulture: Izložba slika – kolaža La vita è bella Milene Kolinović Aleksandra 25/06/2023

U susret Evropskoj prijestonici kulture: Izložba slika – kolaža La vita è bella Milene Kolinović

JU Muzeji i galerije Budve 25.06.2023. u 20 časova u Spomen-domu „Stefan Mitrov Ljubiša” otvora izložbu slika-kolaža “La vita è bella (Život je lijep)” umjetnice Milene Kolinović.

Kustos izložbe, istoričar umjetnosti Vasilisa Gagović o izložbi kaže: „Izložba predstavlja seriju odabranih kolaža na kojima je Milena Kolinović posvećeno radila u protekle dvije godine. umjetnica nam donosi duh različitih destinacija (Italije, Njujorka, Afrike, Francuske, Mediterana sa poljima lavande…) otvarajući vrata svijetu mode i upoznavajući nas sa drugim kulturama koje zajedno stavlja u prvi plan. Na njenim djelima dominiraju ženske figure opasane modnim kreacijama koje umjetnica prikazuje koristeći klasičnu kolaž tehniku, kao i modnu ilustraciju pomoću koje pruža efektniji prikaz modnih detalja naspram prostora u kojem se nalaze. Autorka domišljato i vješto koristi slojevitost koju pruža kolaž tehnika, upotrebljava razne materijale i elemente, primjenjuje akvarel, akril i olovku kao implementarne tehnike, te time ostvaruje svijetlo-tamne efekte i kreira određenu perspektivu koja daje dodatnu dubinu njenim posebno efektnim kolažima.”

Milena Kolinović je dizajner mode i tekstila, magistar u oblasti kulture globalnih medija. Rodjena je 1983. godine na Cetinju. Studirala je fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu na smeru dizajn tekstila i fakultet za dizajn u Beogradu smer modni dizajn. Milena je svestrana umjetnica koja se u Budvi uspješno bavi kolažima, dizajnom unikatnog nakita, dizajnom tkanja na razboju, štampe na tekstilu i drugim tekstilnim tehnikama, poput hekleraja i pletiva, crtanjem, slikanjem i fotografijom.

Kandidatura „BUDVA-BOKA 2028 Evropska prijestonica kulture“ prati, podržava i pokreće brojne aktere institucionalne i vaninstitucionalne scene da pripremaju, realizuju i razvijaju značajne kulturne, umetničke i društvene projekte koji imaju potencijal da kroz kulturu i kreativnost transformišu Budvu, Boku i Crnu Goru.