U susret Evropskoj prijestonici kulture: Koncert Nenada Markovića večeras u Starom gradu u Budvi Aleksandra 05/09/2023

U susret Evropskoj prijestonici kulture: Koncert Nenada Markovića večeras u Starom gradu u Budvi

Večeras u 20h na trgu kod kuće Čekrdekovića u Starom gradu u Budvi, biće upriličen koncert Nenada Markovića, profesora trube iz Novog Sada.

Nenad Marković je rođen u Novom Sadu, gde je završio niže i srednje muzičko obrazovanje u klasi prof. Dubravka Markovića. Diplomirao je u klasi Rajnolda Fridriha na državnoj akademiji u Karlsrueu (Nemacka). Kao solista i član raznih ansambala i orkestara saraduje sa nekim od najznačajnijih dirigenata i kompozitora današnjice. Specijalizujući se za muziku XX i XXI veka do danas je premijerno izveo više od 150 dela, uključujući i veliki broj solo kompozicija pisanih posebno za njega. Suosnivač je međunarodnog sastava za novu muziku Laboratorium koji okuplja devetnaest vrhunskih izvodača sa pet kontinenata; stalni je član ansambla Feniks u Bazelu (Švajcarska) a redovno sarađuje i sa drugim istaknutim sastavima savremene muzike kao sto su Klangforum (Beč), Atelas Simfonijeta (Kopenhagen), Elision (Melburn) i Ansambl Modern (Frankfurt). U više sezona učestvuje i u radu Lucernskog festivalskog orkestra, pod palicom Klaudija Abada. Nosilac je najviših priznanja na brojnim takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Seminare i majstorske kurseve na temu nove izvodačke prakse na trubi do sada je držao u Srbiji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Portugalu, Kini i SAD. Trenutno radi kao vanredni profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu kao i gostujući profesor na Akademiji umetnosti u Banja Luci.

PROGRAM:

Gabriel Pares: Konkursni solo br. 1

Antonio Paskuli: Fantazija na temu opere “Bal pod maskama” (Đ. Verdi)

A. Paskuli / Ž.B.Arban / N.Marković: Fantazija na temu opere “Sicilijanske večeri (Đ. Verdi)

Luiđi Denza: Šansona – à un Portrait

Alesandro Luiđini: Kapris

Кandidatura „BUDVA-BOКA 2028 Evropska prijestonica kulture“ prati, podržava i pokreće brojne aktere institucionalne i vaninstitucionalne scene da pripremaju, realizuju i razvijaju značajne kulturne, umetničke i društvene projekte koji imaju potencijal da kroz kulturu i kreativnost transformišu Budvu, Boku i Crnu Goru.