U susret Evropskoj prijestonici kulture: Kulturni pejzaž Svetog Stefana među 7 najugroženijih u Evropi Aleksandra 19/04/2023

U susret Evropskoj prijestonici kulture: Kulturni pejzaž Svetog Stefana među 7 najugroženijih u Evropi

Kulturni pejzaž Svetog Stefana
Kulturni pejzaž Svetog Stefana

Kulturni pejzaž Svetog Stefana zvanično je uvršten na listu 7 najugroženijih spomenika i lokaliteta baštine u Evropi za 2023. godinu koju su 13.4.2023. godine objavili Europa Nostra i Institut Evropske investicione banke (EIB).

Pored Svetog Stefana na listu su uvršetni i sljedeći lokaliteti: Željeznička stanica Kortrijk (Belgija), Partizansko spomen groblje u Mostaru (Bosna i Hercegovina), tvrđava Čakvinji u Zugdidi (Gruzija), Kuća časnih sestara Ansambl, bivša moravska naseobina u Kleinwelka u Njemačkoj, Memento park u Budimpešti (Mađarska), Vodenice Bistrice u Petrovcu na Mlavi (Srbija).

Podsjetimo, kulturni pejzaži Svetog Stefana i Paštrovića uvršteni su krajem januara među 11 najugroženijih lokaliteta u Evropi, a kandidatura „BUDVA-BOKA 2028 Evropska prijestonica kulture“ podržala i u svoj program uključila zaštitu ovih lokaliteta, kao i razvoj raznolikih međunarodnih kulturnih i umjetničkih programa koji će se na njima sprovoditi.

“Program 7 najugroženijih” (eng. “7 Most Endangered Programme”) od 2013. identifikuje ugrožene spomenike i lokalitete u Evropi i mobiliše javne i privatne partnere na lokalnom, nacionalnom i evropskom nivou da pronađu održivu budućnost za te lokacije.

Izvor: www.rtvbudva.me