U susret Evropskoj prijestonici kulture: Medoks: Crna Gora ima potencijala da postane filmska destinacija i razvije kreativne industrije Aleksandra 29/05/2023

U susret Evropskoj prijestonici kulture: Medoks: Crna Gora ima potencijala da postane filmska destinacija i razvije kreativne industrije

Creative Industries & Media Forum u Kotoru
Creative Industries & Media Forum u Kotoru
Na CIM ( Creative Industries & Media) Forumu u Kotoru 27.05.2023. godine, ambasadorka Velike Britanije Keren Medoks izjavila je: „Mislim da Crna Gora ima veliki potencijal u kreiranju kreativnih ekonomija. Vaša ekonomija treba da bude raznovrsnija i da ne zavisi samo od turizma. To će uključiti mnogo posla, neće se desiti slučajno. Vaše prelijepo more neće privući filmske stvaraoce. Treba vam infrastruktura i talenti koji sigurno postoje, ali i podrška Vlade“.
Da u Vladi ima volje za stvaranjem kreativnog sektora poručio je ministar ekonomskog razvoja i turzma Goran Đurović.
Imate prelijepu državu sa posebnom kulturom. Imate mnogo mladih koji žele da izraze kreativnost. Treba im stvoriti mogućnosti da se izraze i to je način na koji se stvara kreativni sektor. Morate imati i učešće Vlade, a dolazak ministar pokazuje da ima želje za tim“, kaže ekspert iz oblasti kreativnih industrija Džon Njubigin.
Direktoricu Filmskog centra Aleksandru Božović raduje što je, od vodećih eksperata iz Velike Britanije, dobila odgovore, šta je potrebno da Crna Gora uradi u razvoju kreativnih industrija.
Kandidatura „BUDVA-BOKA 2028 Evropska prijestonica kulture“ prati, podržava i pokreće brojne aktere institucionalne i vaninstitucionalne scene da pripremaju, realizuju i razvijaju značajne kulturne, umetničke i društvene projekte koji imaju potencijal da kroz kulturu i kreativnost transformišu Budvu, Boku i Crnu Goru.