U susret Evropskoj prijestonici kulture: Nicola Conte tri dana u Budvi Aleksandra 12/09/2023

U susret Evropskoj prijestonici kulture: Nicola Conte tri dana u Budvi

Grad Teatar Budva i REposition predstavljaju projekat Nicola Conte Umoja koji će se održati od 14. do 16. septembra 2023. u Starom Gradu u Budvi.

Prvog dana, u četvrtak u 19 sati na Trgu ispred kuće Čekrdekovića, biće održan REposition Level One internacionalni workshop sa Nicolom Conte-om “Uniting culture through language of music”. Ovaj workshop, koji predstavlja još jedan doprinos repoziciji javnog muzičkog diskursa grada Budve, kroz razgovor sa umjetnikom, ali i kroz razgovor publike sa umjetnikom – baviće se opusom Nicole Conte-a, uticajem muzike na gradske kulturne politike, umrežavanjem i mapiranjem gradova posredstvom muzike, uticajem koju muzika ima u javnom diskursu gradova.

Drugog dana, u petak 15.09. od 21 sat na Sceni izmedju crkava biće održan Live koncert Nicole Conte-a I njegovog benda koje čine poznati evropski jazz muzičari. Nicola Conte ce predstaviti svoj novi album Umoja ali i predstaviti publici numere iz svog prethodnog opusa.

JU “Grad teatar” za ovaj koncert odobrava besplatne ulaznice za studente i đake, dok popust od 20% i 50% i dalje važi za korisnike budvanske i senior kartice.
Ulaznice se mogu kupiti od 18 do 22 č. na štandu JU ”Grad teatar”, koji se nalazi na trgu ispred Muzeja grada Budve.

Informacije i rezervacije na tel: +382 68 875 155 od 9 do 20 časova.

Treceg dana, u subotu 16.09. od 22 sata u klubu Casper, Nicola Conte će predstaviti svoju vinyl selekciju. Očekujte putovanje na jazz krilima od Afrike, preko Južne, pa sjeverne Amerike sve do nase Evrope.

Ulaz je besplatan.

Nikola Konte, muzičar klasičnog obrazovanja, italijanski je kompozitor, producent, i gitarista, poznat po uvođenju inovativnog stila esid džeza koji uključuje teme bosa nove, melodije italijanske filmske muzike 60-ih godina, tradicionalnu indijsku muziku, a u poslednje vrijeme i afričku muziku.
U umjetničkom univerzumu Nikole Kontea miješanje zvukova i žanrova prirodna je praksa. Otkako je početkom devedesetih osnovao boemski kulturni pokret sa sjedištem u Bariju i noćni klub Fez, Konte se smatra stubom savremene, međunarodne soul-džez scene.

Album „Umoja“, koji je izašao krajem juna za londonsku izdavačku kuću Far Out Recordings je, kako je naglasio Nikola Konte, više od riječi, to je koncept. Riječ umoja dolazi iz svahilija, drevnog afričkog jezika, i nosi značenje jedinstva, sklada i duhovne povezanosti. Objašnjavajući razloge za naslov, autor je rekao: “ja sam afrocentrični umjetnik. Mislim, svi mnogo dugujemo Africi. Zbog svoje karijere upoznao sam mnoge Afrikance i shvatio sam da oni još uvijek imaju prirodniji pristup životu, za razliku od nas, izgubljeni. Zaista vjerujem da moramo učiti od zemalja koje nisu zaboravile svoje nasljeđe i korijene. Ovaj album ima različite izvore inspiracije. Pokušali smo spojiti puno pozitivne energije. Ima nešto spiritualnog džeza,fanka i soula.”

Kroz deset pjesama, italijanski gitarista stvara vezu između kontinenata, gdje se rezultat prevodi u snažno značenje: svjetlost. "Pjesme imaju humanistički i politički značaj. Ovaj snimak sugeriše drugačiji način života: dan za danom temeljen na jedinstvu među svim društvima. Željeli smo da se osjeti sunčeva svjetlost.
Sa svojim dugogodišnjim prijateljem, gitaristom Albertom Parmeđanijem, Konte je na ovom albumu okupio sjajan niz gostiju iz cijelog svijeta, uključujući nagrađivanu britansku pjevačicu Zaru Mekfarlan, hvaljenog finskog saksofonista Tima Lasija, američkog pjevača Majlsa Sanka, Južnoafričkog bubnjara Fernanda Dejmona, bivšeg basistu Roja Hargrovea , Amina Salima i srpsku senzaciju na flauti Milenu Jančurić.

Кandidatura „BUDVA-BOКA 2028 Evropska prijestonica kulture“ prati, podržava i pokreće brojne aktere institucionalne i vaninstitucionalne scene da pripremaju, realizuju i razvijaju značajne kulturne, umetničke i društvene projekte koji imaju potencijal da kroz kulturu i kreativnost transformišu Budvu, Boku i Crnu Goru.