U susret Evropskoj prijestonici kulture: “Opelo” S. S. Mokranjca i “Requiem” V. A. Mocarta u programu Budva Grad Teatra Aleksandra 17/07/2023

U susret Evropskoj prijestonici kulture: “Opelo” S. S. Mokranjca i “Requiem” V. A. Mocarta u programu Budva Grad Teatra

U ponedjeljak 17.7.2023. godine u 21 čas na sceni Između crkava, koncertom pod nazivom „Ka vječnoj svjetlosti“ nastaviće se muzički program „Grada teatra“. Koncert će održati Festivalski orkestar i Hor Virtuozi, dirigovaće maestro Bojan Suđić, a biće izvedena djela kompozitora S. S. Mokranjca “Opelo” i V. A. Mocarta “Requiem”.

Maestro Bojan Suđić, najistaknutije dirigentsko ime u srpskoj muzici današnjice, već više od jedne decenije nalazi se na mjestu umjetničkog direktora Muzičke produkcije RTS i šefa dirigenta renomiranih ansambala – Simfonijskog orkestra RTS i Hora RTS. Redovni je profesor dirigovanja na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu i šef dirigent Simfonijskog orkestra ove institucije. Svoju profesionalnu karijeru izgradio je na izuzetno složenom i bogatom repertoaru simfonijske, horske, operske i baletske muzike. Danas je prepoznatljiv i po koncertima na kojima je na sceni okupio preko pet stotina izvođača, u izvođenju “Osme simfonije” Gustava Malera, Berliozovog i Verdijevog “Rekvijema”, Orfove “Karmine Burane” i drugih djela, kao i po koncertima koje je održao pred izuzetno velikim auditorijumom od preko deset hiljada ljudi, sa ciljem da se umjetnička muzika približi širokoj publici. Od pobjede na Jugoslovenskom takmičenju u Zagrebu (kasnije takmičenju „Lovro fon Matačić“), 1989. godine, profesionalna karijera maestra Bojana Suđića proširuje se na Evropu i Latinsku Ameriku, gdje je ostvario saradnju sa preko pedeset orkestara i horova. Pored Helsinške i Novosibirske filharmonije, simfonijskih orkestara iz Odenzea, Turkua, Klagenfurta, Helsinške opere i mnogih drugih eminentnih ansambala, Suđić je već deset godina redovni gost dirigent u sezonama Crnogorskog simfonijskog orkestra i OFUNAM-a iz Meksika. Sarađivao je sa najistaknutijim svjetskim umjetnicima, među kojima su Maksim Vengerov, Vadim Rjepin, Najdžel Kenedi, Ivo Pogorelić, Denis Macujev, Nikolaj Luganski, Mišel Berof, Šlomo Minc, Emanuel Pai, Plasido Domingo, Željko Lučić, Nemanja Radulović i drugi.

Festivalski orkestar i hor “Virtuozi” čine najvrsniji odabrani instrumentalisti iz Beograda i Novog Sada, profesori Univerziteta, lideri nekolicine profesionalnih orkestara i najbolji odabrani profesionalni pjevači koji plijene umijećem i energijom na sceni a koji se u Virtuozima ujedinjuju pod dirigentskim vođstvom maestra Bojana Suđića. Oni su sa maestrom Suđićem već nastupali sa velikim uspjehom na prošlogodišnjem festivalu “Grad teatar”.
Bojan Suđić već godinama odabranim programima obogaćuje festival “Grad teatar”, zbog čega je i nosilac nagrade JU “Grad teatar” za poseban doprinos festivalu.

Kandidatura „BUDVA-BOKA 2028 Evropska prijestonica kulture“ prati, podržava i pokreće brojne aktere institucionalne i vaninstitucionalne scene da pripremaju, realizuju i razvijaju značajne kulturne, umetničke i društvene projekte koji imaju potencijal da kroz kulturu i kreativnost transformišu Budvu, Boku i Crnu Goru.