U susret Evropskoj prijestonici kulture: OTVOREN DRUGI FESTIVAL ETNOLOŠKOG FILMA- FEF RISAN 2023 Aleksandra 02/09/2023

U susret Evropskoj prijestonici kulture: OTVOREN DRUGI FESTIVAL ETNOLOŠKOG FILMA- FEF RISAN 2023

U organizaciji NVO ”Medaur” Risan – Društva za njegovanje kulturne baštine Risna, sinoć je u dvorištu palate Ivelić u Risnu otvoren Drugi Festival etnološkog filma – FEF RISAN 2023 koji će trajati do nedelje, 3. septembra 2023. godine.

Na programu su bila četiri filma: PROZOR crnogorskog reditelja Živka Nikolića (1976), MOJA PRIRODA Paule Čenaj iz Albanije (2022), NEDOLIČNE Inese Hačatrjan iz Rusije (2021) i film 228 turskih reditelja Deniz Šengil i Mazhar Jıldız (2018).

U ime organizatora prisutne je najprije pozdravila Jelena Čečur koja je podsjetila na to da je Festival nastao sa idejom da se publici pruži mogućnost upoznavanja sa raznim kulturama, tradicijama, vjerovanjima, običajima u različitim krajevima svijeta, ali i kod nas i to kroz magični svijet filma.

„Pored navedenog, vjerujemo da na ovaj način dajemo svoj doprinos popularizaciji dokumentarnog etnološkog stvaralaštva, što pored edukativnog karaktera ima za cilj i zaštitu nematerijalne kultune baštine”, kazala je Čečur i dodala da nisu svi običaji dobri, niti su sve tradicije i vjerovanja pozitivna za zajednicu.

Ona je istakla i da određena ustaljena uvjerenja i običaji stvaraju društveno uređenje življanja gdje nismo svi jednaki. „Ovogodišnje izdanje je revijalnog i tematskog karaktera, a biće prikazano sedam filmova po selekciji reditelja Vladimira Perovića. Tema kojom ćemo se baviti je patrijarhalnost / patrijarhalizam, a s tim u vezi priredili smo vam širok spektar etnografskih filmskih tema i autorskih pristupa u istraživanju položaja žena i njihove uloge u društvu u svojim zajednicama.”, poručila je Čečur.

Festival je otvorila sekretarka sekretarijata za kulturu sport i društvene djelatnosti, Tatjana Kriještorac.

Ona je izrazila veliko zadovoljstvo što se uspjelo u organizaciji ovog drugog izdanja Festivala, iako je postojala bojazan da se ispriječe neki tehnički problemi. „Zahvaljujući velikoj želji organizatora i nas, Opštine Kotor kao pokrovitelja, Festival se ipak desio”, pojasnila je Kriještorac i dodala da kada joj se prošle godine gospodin Perović obratio sa idejom o osnivanju etnološkog festivala, sa velikim zadovoljstvom i radošću je bezrezervno podržala njegovo osnivanje za koji smatra da se, bez obzira na to što je novi, uklopio u ostala kotorska kulturna dešavanja kao da je oduvijek tu i bio.

Ona je kazala i da se nada da će ovaj Festival iz godine u godinu rasti i da će se pozicionirati kao prepoznatljiv i uspješan festival i na međunarodnom planu.

„Želja Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti je da se kulturne manifestacije ne organizuju samo u Starom gradu, već i na cijeloj teritoriji opštine Kotor. Zbog toga nam je posebno drago što su organizatori odmah prihvatili našu ideju da festivalu dodaju onaj dio koji su nazvali Eho-festivala, što ove godine podrazumjeva prezentaciju dijela festivalskog programa u Donjem Grblju i Gornjim Krivošijama. Nadam se da će to izazvati interesovanje publike u tim najudaljenijim krajevima naše opštine“- istakla je Kriještorac.

Selektor Festivala Vladimir Perović zatim se obratio publici.

,,Dragi prijatelji umjetnosti i kulture filma i svi oni otvorenog srca, uma i duše, koji ste odabrali da prisustvujete jednoj kulturnoj razmjeni, svi čije radoznalost vas vuče da gledate šta se dešava u svijetu, koje kulturne produkte nude, koje tradicije njeguju, kako žive, hvala vam što ste i ove godine u velikom broju prisutni. Na nama je da radimo vrijedno i unaprijeđujemo program, a već imamo dva spremna filma za narednu godinu jedan iz Crne Gore a jedan iz Srbije“, kazao je Perović koji je potom prisutnima predstavio filmove koji su bili na repertoaru.

Večeras s početkom u 20 i 30 časova na istoj lokaciju, na programu su: SEKSUALNI ŽIVOT MOJE BAKE slovenačke rediteljke Urške Đukić, film Vladimira Perovića SIN (2000), kao i DO-MUŽ Ganeša Pandaja iz Nepala (2022). U nedelju, 3. septembra, održaće se predavanje u dvorištu Bjeladinovića u Gabeli pod nazivom ”Uticaj patrijarhata na brak – ljubavne i manje ljubavne priče žena sa Balkana” dr Vesne Delić etnološkinje i antropološkinje iz Podgorice s početkom u 11 časova. Istog dana, u 20 časova na Rusovoj ponti na Carinama, biće održana promocija knjige ”Kad je ponta bila mala” autorke Ive Malešević iz Risna

Podsjetimo, projekat je finansiran sredstvima Opštine Kotor, uz veliku podršku Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti. Prijatelji Festivala: Turistička organizacija Kotor, Filmski centar Crne Gore, NU ”Organizacija žena” Risan, JU OŠ ”Veljko Drobnjaković” Risan, JU Dom starih ”Grabovac” Risan, Mjesna zajednica Gornje Krivošije i Mjesna zajednica Savina.

Kandidatura „BUDVA-BOKA 2028 Evropska prijestonica kulture“ prati, podržava i pokreće brojne aktere institucionalne i vaninstitucionalne scene da pripremaju, realizuju i razvijaju značajne kulturne, umetničke i društvene projekte koji imaju potencijal da kroz kulturu i kreativnost transformišu Budvu, Boku i Crnu Goru.