U susret Evropskoj prijestonici kulture: Otvorena žičara Kotor – Lovćen, Novak Đoković među prvim putnicima Aleksandra 15/08/2023

U susret Evropskoj prijestonici kulture: Otvorena žičara Kotor – Lovćen, Novak Đoković među prvim putnicima

Screenshot@djokernole

14.8.2023. godine je uz veliko interesovanje javnosti i medija otvorena žičara Kotor – Lovćen. Trasa žičare polazi od Duba, na teritoriji opštine Kotor i vodi do lokaliteta Kuk na planini Lovćen, na 1.348m nadmorske visine. Projektovani kapacitet je 48 gondola na nivou od 1200 putnika po satu, dok je vrijeme putovanja od stanice Dub do stanice Kuk nepunih 11 minuta.

Žičara će omogućiti brojnim posetiocima iz zemlje i svijeta da se upoznaju sa prirodnim lepotama Boke, tvrđavama, starim gradovima i drugim vrednim kulturno-istorijskim naslijeđem, te da sagledaju iz vazduha jedinstveni ambijent Bokokotorskog zaliva, najjužnijeg fjorda u Evropi.

Među prvim putnicima žičarom od Kotora do Lovćena bio je proslavljeni srpski teniser Novak Đoković. Najbolji teniser svijeta fotografije je podijelio na Instagramu, uz poruku “Niđe nebo nije plavo kao iznad Crne Gore”.

Screenshot@djokernole

Red vožnje Kotor Cable Car: prvo dnevno penjanje iz stanice Dub je u 9 časova, posljednje penjanje je u 20.30č, a posljednji povratak sa stanice Kuk na Lovćenu je u 21č. Na stanici Kuk na Lovćenu je otvoren i kafe-restoran pod brendom “Forza QK”, gdje gosti mogu da odmore i uživaju u pogledu.

Za vožnju žičarom u jednom smjeru za odrasle je potrebno izdvojiti 13 eura, dok je cijena povratne ulaznice 23 eura. Cijene dječijih karata su značajno niže, pa vožnja žičarom u jednom smjeru košta 7 eura, odnosno 12 eura za oba smjera. Za djecu mlađu od dvije godine predviđena je gratis vožnja. Povoljnosti su definisane i za osobe s invaliditetom, pa će cijena karte u jednom smjeru iznositi 7 eura, odnosno 12 eura za oba pravca.

Screenshot@djokernole

Projekat Žičare „Kotor – Lovćen“ realizuje konzorcijum Novi Volvox – LEITNER na osnovu koncesionog ugovora koji je potpisan u decembru 2021. godine, nedugo zatim, 13. jula 2022. godine položen je i kamen temeljac.

Кandidatura „BUDVA-BOКA 2028 Evropska prijestonica kulture“ prati, podržava i pokreće brojne aktere institucionalne i vaninstitucionalne scene da pripremaju, realizuju i razvijaju značajne kulturne, umetničke i društvene projekte koji imaju potencijal da kroz kulturu i kreativnost transformišu Budvu, Boku i Crnu Goru.